U trendu

Od ove biljke komarci beže glavom bez obzira, svi trče da je nabave

Ova biljka se lako održava, a spas je od komaraca

Nana se može uzgajati u bašti, a voli duboku, humusnu i vlažnu zemlju. Najbolje uspeva na sunčanim i polusenovitim mestima. Dovoljno je posaditi nekoliko sadnica, ubrzo će se same brzo širiti. Zato je, ako je sadite pored drugih vrsta, potrebno prostorno ograničiti kako ne bi „pregazila” druge biljke.

Menta se bere pre cvetanja, što se dešava u različito doba godine. Trebalo bi da se osuši, ali na senovitom mestu. Osušena menta se čuva u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mestu 9 do 12 meseci. Pepermint je nastala ukrštanjem vodene nane (Mentha akuatica) i vrste Mentha spicata, tako da ne postoji u prirodi kao samonikla biljka.

Avgust je pravo vreme za sadnju nekoliko biljaka: jedna od njih je na listi favorita mnogih
Jajoliki, svetlozeleni do tamnozeleni, a ponekad i crvenkasti listovi sa nazubljenim ivicama rastu na uglastim stabljikama visine 40 do 90 cm. Biljka širi karakterističan, intenzivan miris pun svežine, prenosi Radiosarajevo.ba.

Primena: Pored kuvanja, pepermint se koristi i za pripremu eteričnih ulja, koja imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Stimuliše nervni sistem, podiže krvni pritisak i deluje stomačno.

Napomena: Nanu ne smeju da jedu trudnice, dojilje, mala deca, odojčad, osobe alergične na mentol i oni koji imaju problema sa želudačnom kiselinom. Prekomerne količine čaja od nane mogu izazvati dijareju, grčeve, bolove u mišićima, osip i pospanost. Eterično ulje mente ne bi trebalo da dođe u kontakt sa očima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar