U trendu

Oduševićete se koliko je lako: Na ovaj način možete uzgojiti krompir na terasi

Ko ne bi želio poslužiti proizvode iz sopstvenog „vrta“ za ručak ili večeru, zar ne? Čak i ako nemate vrt, jedini način da nešto uzgojite je da svoj balkon ispunite teglicama za cveće. Danas ćete naučiti da takav krompir možete uzgajati u stambenoj zgradi.

Prethodno proklijati krompir

Kupite semenski krompir srednje veličine i ostavite ih da proklijaju, odnosno ostavite ih na svetlu na temperaturi oko 15°C oko 30 dana. Odlučite li se za kasni krompir, najkasnije do marta morate započeti s isklijavanjem.

Priprema saksija za cveće

Kada uzgajate krompir, ne možete bez odgovarajuće posude. Idealna je posuda za cveće visine najmanje 50 cm i promera 35 cm. Ako ga nemate, to je u redu, ali nabavite kantu slične veličine, isperite je hipermanganom da je dezinfikujete i izbušite nekoliko rupa na dnu da omogućite oticanje vode.

Napravite sami supstrat

Supstrat možete kupiti ili sami napraviti. Samo pomešajte jedan deo zemlje za posude, dva dela komposta i otprilike šoljicu drvenog pepela. Đubrivo sipajte u kantu do visine od oko 15 cm, zatim na njega stavite 2-3 proklijala krompira i prekrijte ih istom količinom supstrata. Zatim samo stavite kante na sunce.

Kako negovati krompir?

Kada je biljka viša od 15 cm, dodajte još malo zemlje tako da samo vrh biljke viri iz zemlje i nastavite dok zemlja ne dođe do ivice posude. Krompir se dosta često suši, stoga ga redovno proveravajte i po potrebi zalivajte. Dodajte kompost ili stajsko đubrivo svake tri do četiri nedelje.

Kada se bere?

Kod cvetnih sorti nedugo nakon cvetanja, kod ostalih sorti nakon što se krompir osuši. Nakon žetve, raširite krompir u hladnoj prostoriji i sušite ga dve nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.