U trendu

Oduzima dah: Ovo je zvanično najlepša kuća za 2023. (foto)

Nagrade Wallpaper* Design za 2023. godinu za najbolju privatnu kuću na svetu dodeljene su nedavno. Pobedilo je zdanje Desert Palisades, koje zaista oduzima dah svojom lepotom.

Ova vila se nalazi u naselju Palm Springs u Kaliforniji.

Arhitekte Woods + Dangaran su se oslanjale na kalifornijsko nasleđe iz sredine prošlog veka, ali su ceo dizajn oplemenile modernim notama i u sve utkali i potrebe i sklonosti vlasnika.

Desert Palisades by Woods+DangaranPhotos by Joe Fletcher

Posted by Little Design on Thursday, August 4, 2022

Smeštena u sušnom stenovitom pejzažu, ova kuća je pravi primer osvežavajuće minimalističke arhitekture koji samouvereno viri iz kamenja i kaktusa.

Za ovu kuću kažu da je savršen spoj starog i novog i da je u pitanju idealna destinacija za beg od urbanog okruženja.

U isto vreme, ona je skockana za svakodnevni život jedne porodice ili pak za odmor, uz svu udobnost koju nudi.

„Cilj je bio da unutrašnjost kuće bude poput pustinje, sa nijansama prljavo roze, bojama peska, smeđom, tamnijim zelenim tonovima, a sve kako bi se stvorila prigušena paleta koja se stapa sa pustinjskim terenom“, objašnjavaju arhitekte, a prenosi wallpaper.com.

Kuća je izrađena u jednom nivou, otvarajući se ka pejzažu kroz zastakljene zidove. Stakleni delovi se smenjuju sa karakterističnim patiniranim mesingom na fasadi, koji čini da zgrada svetluca iz daljine.

Kuća ima četiri spavaće sobe, nekoliko kupatila, kao i veliki prostor za boravak.

Biljke u kući i oko nje su slične onima koje inače rastu u okruženju i koje mogu izdržati ekstremne letnje temperature.

Bazen i popločana terasa idealni su za zabave na otvorenom – kao i kod mnogih drugih kuća u Palm Springsu – ali ova kuća je ipak delikatan arhitektonski izraz i prikaz savršenog balansa na drugačiji način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.