U trendu

Ogrebotine sa parketa nestaju kao da ih nikad nije bilo: Samo utrljajte 1 namirnicu i gledajte magiju

Drvo domu daje topliji izgled i domaću atmosferu i jednostavan je način da se enterijer uredi s ukusom.

Međutim, ove površine, pre svega drveni podovi, u stalnom su riziku od habanja, grebanja, ostavljanja tragova vode i drugih fleka, pa i od dubljih oštećenja. Prevencija je, naravno, ključna: koristite tepihe, staze, prostirke za pod i nameštaj, dekorativne jastučiće itd.

Šta uraditi kada je ogrebotina već na drvenoj površini?

Postoji nekoliko načina da je „obrišete“.

Maslinovo ulje i sirće

Pomešajte 50 mililitara 9-postotnog alkoholnog sirćeta sa 180 mililitara maslinovog ulja. Tom mešavinom dobro prebrišite mesto na parketu ili nameštaju na kom se nalaze ogrebotine, pa prebrišite čistom i suvom krpom.

Maslinovo ulje i soda bikarbona

I ako je ne ukloni, ova mešavina će sigurno smanjiti ogrebotine. Temeljno usisajte pod, pa na ogrebotine sipajte sodu bikarbonu koja je prethodno navlažena uz pomoć nekoliko kapi maslinovog ulja. Sačekajte pet minuta da drvo upije, pa nežno utrljajte mekim sunđerom. Posle pet minuta, temeljno očistite vlažnom krpom i prosušite čistom magičnom krpom.

Majonez

Najbolje rešenje za sitne pukotine, koje su vrlo vidljive kad se na jednom mestu nađe više njih, jeste majonez.

Sve što je potrebno jeste da sipate majonez u pukotine, u količini tek takvoj da ih popunite, pa uklonite s površine parketa višak majoneza. Ostavite da odstoji tri dana, a za to vreme će drvo nabubriti od proteina i ulja koja se nalaze u majonezu i pukotina će se sama zatvoriti. Ostaje vam samo da očistite ostatak majoneza, koji drvo nije upilo i da dobro ispolirate glatkom krpom.

Jod

Najbolji način da rešite problem u slučaju nameštaja i parketa od tamnog drveta jeste da oštećenje na njima premažete povidon jodom koji se obično koristi za dezinfekciju povreda na koži. Za to upotrebite štapić za uši, koji ćete umočiti u jod, pa dobro utrljati u ogrebotinu.

Uklanjanje ogrebotine orahom

Izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovinom po ogrebotini na drvetu trljajte dijagonalno. Nakon toga je protrljajte prstom da bi se ona ugrijala,pa sačekajte desetak minuta dok drvo upije prirodna ulja iz oraha. Potom pređite preko ogrebotine mekanom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar