U trendu

Olakšaće vam život: Napravite sami sredstvo za čišćenje staklenih vrata rerne

Koliko god pazili, na staklenim vratima rerne uvek ostanu zagoreli ostaci hrane, ali iako se ponekad čini nemoguće, možete ih očistiti na nekoliko načina. Vlasnica agencije za čišćenje Kejti Burki predlaže dva jednostavna, brza i prirodna načina čišćenja – sa i bez skidanja vrata s rerne.

U prvom načinu kaže da s rerne skinete vrata jer ćete tako imati bolji pristup unutrašnjosti rerne koja je često puna mrvica, komadića, ali i prašine.

– Do rerne zatim dovedite crevo usisivača i s njim pređite celu unutrašnjost rerne, po mogućstvu s nekim nastavkom koji može ući i u sitnije delove – savetuje ona, nakon čega sledi čišćenje masnoće sa staklenih vrata.

– Najbolje sredstvo za čišćenje vrata rerne jeste mešavina dva sastojka koje već imate u kuhinji: sode bikarbone i sirćeta – kaže Burki i dodaje da je dobijena smesa izvrsna netoksična alternativa grubim hemijskim sredstvima za čišćenje.

Ako je na staklu nakupljena masnoća i prljavština, savetuje, pospite malo sode bikarbone baš na ta područja, a zatim poprskajte rastvor sode bikarbone i sirćeta po celoj površini.

Nakon toga sunđerom po staklu razmažite dobijenu pastu, pa je prebrišite mokrim, toplim sunđerom kako biste sve uklonili. Ako treba, površinu pređite i s grubljom stranom sunđera, ali pripazite da ne koristite abrazivne sunđere i sredstva da ne biste oštetili staklo.

– Čišćenje vrata završite sredstvom za pranje stakla kako bi površina dobila sjaj. Ponovo stavite svoja staklena vrata, pazeći da vratite sve šrafove na svoje mesto – objasnila je.

Katkad skidanje staklenih vrata s rerne nije opcija, ali i onda postoji efikasan način da se očiste, prenosi Real Simple.

Burki savetuje da tada, kao i u prvom slučaju, napravite pastu za čišćenje od sode bikarbone i sirćeta (ili od sode i vode, po želji). Pastu onda sa sunđerom, krpom ili čak rukama (s rukavicama) razmažite po staklu i pustite da tako odstoji 15 do 20 minuta, u zavisnosti od toga koliko su vrata prljava.

Ako je potrebno, pastu možete ostaviti i duže da deluje jer je potpuno prirodna i neće oštetiti staklo. Imajte na umu da će smesa potamneti jer upija prljavštinu i masnoću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.