U trendu

Omiljena zimska sobna biljka mnogih Srpkinja: Uz ove savete, cvetaće sve do marta

Jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka svakako je ciklama. A ovih dana se sve više traži u rasadnicima i cvećarama.

Ova višegodišnja biljka sa podzemnim stablom u obliku gomolja pripada porodici Primulaceae (peršun). Prema starim verovanjima, ciklama je cvet iskrenosti, ljubavi, sigurnosti i sreće. Tamo gde raste, zlo nema moći. Ona sređuje račune i pegla nesporazume.

Ciklama cveta elegantnim cvetovima u širokom spektru boja – od bele, roze, crvene, ljubičaste do dvobojnih kombinacija i latica sa kovrdžavim ivicama. Biljka je ukrašena i specifičnim listovima u obliku srca, koji su često obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom.

Izbor ciklame prilagodite prostoru na kome će stajati, možete birati između patuljastih, nešto većih, ciklama srednje veličine ili ciklama standardne veličine, koje narastu do 30 centimetara u visinu.

I bez obzira na to kakvu biljku izaberete, ne zaboravite da dobro uspevaju na senovitim i svežim staništima i dobro podnose niske temperature – do 5 stepeni Celzijusa.

Ovo ciklame ne tolerišu

Ciklame ne tolerišu pregrejane prostorije sa suvim vazduhom, na takvim mestima cvetovi i listovi brzo venu. Najbolje ih je držati u prostorijama koje se ne greju, gde je temperatura od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Potrebno im je mnogo svetlosti, ali ne smeju da budu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. Idealan je istočni ili severni položaj, prozor, trem ili hodnik sa puno svetla. A pravi ljubitelji ciklame uspevaju da svoju ciklamu uz odgovarajuću negu održe i narednih godinu dana, kada će ih obradovati novim cvetovima. Kada obilnije cveta, cvetovi i listovi su mu manji.

Dobro negovana ciklama može da cveta do marta. Za to vreme treba otkinuti uginule cvetove, pažljivo ih zaliti i redovno hraniti jednom nedeljno. U proleće će ciklama prestati da razvija nove cvetove, a zatim prestaje njen rast. Zatim treba da joj obezbedite period odmora, smanjite zalivanje i sačekajte dok se svi listovi ne osuše. Čim prođe opasnost od mraza, negde tokom maja, ciklamu možete izneti na balkon ili staviti u baštu. Ne zalivajte je do sredine leta, a kada počne da razvija nove listove, presadite je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar