U trendu

Ona je prava pravcata kraljica proleća: Kako da negujete prekrasnu magnoliju

Magnolija cveta od aprila do juna

Magnolija voli sveže šumske terene jer je po prirodnom okruženju šumska biljka. Nije poželjno saditi je zajedno sa ostalim biljkama.

Treba joj prostora, pa je zbog toga sadite samostalno ili na dovoljnoj udaljenosti od ostalih biljaka kako bi imala mesta da raste, da se razvija i konačno procveta u punom prolećnom sjaju.

April je pravo vreme za sađenje ove biljke, a najbolje ih je postaviti na suncu ili terenu koji je u blagoj senci, na mestima zaštićenim od jakog mraza i vetra.

Biljku treba saditi plitko jer se koren zakorenjuje u površinskom sloju tla, i nemojte je okopavati da ne biste povredili koren.

Poreklo
Mada je u našem kraju najčešća ona sa ljubičastim cvetom, beličaste unutrašnjosti, magnolija ima čak 210 vrsta. Potiče iz Severne Amerike i istočne Azije, a u evropskim vrtovima je prisutna odavno. Naime, u proleće 1740. godine u francuski grad Nant stigla je posebna pošiljka, pravo iz Amerike. Bila je to velika magnolija, biljka u Evropi tog doba gotovo nepoznata. Ime je dobila po Pjeru Magnolu, koga je Luj XIV poslao u svet da skuplja najlepše biljke za versajski vrt.

Orezivanje
Magnolija se ne sme orezivati u jesen ili zimu, već se to radi odmah posle prvog talasa cvetanja – u proleće. Nikada nemojte uklanjati više od jedne trećine magnolije. Orezivanje je veliki stres za biljku, pa je posle toga podložna bolestima i štetočinama. Ako uočite oštećene, bolesne ili suve grane, nemojte oklevati da ih uklonite u bilo koje doba godine.

Razmnožavanje
Po mnogima najlepša vrsta drveća i grmlja razmnožava se reznicama, semenom ili kalemljenjem. Magnolija cveta od aprila do juna, a prvo cveće se razvija sedam godina posle sadnje. Glavni oprašivači magnolije su pčele i bube. One nemaju nektar. Umesto toga imaju pelud obogaćen proteinima, koje pčele koriste kao hranu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar