U trendu

Opasna greška koju treba izbegavati prilikom čišćenja kamenca i buđi

Trikovi za čišćenje pravi su hit na društvenim mrežama. Za uklanjanje tvrdokornih naslaga u domaćinstvu najčešće se preporučuje pomešati alkoholno sirće i sodu bikarbonu. Međutim, neki su odlučili da odu korak dalje pa su počeli da mešaju izbeljivač sa sredstvima za čišćenje, a stručnjaci upozoravaju da to može biti vrlo opasno, čak i smrtonosno.

Tema se povela na Reditu, gde je jedan korisnik tražio savet kako da očistiti WC koji nije taknut mesecima. Na to mu je korisnica po imenu SamanthaC518 savetovala da „pomeša izbeljivač s bilo čim što sadrži amonijak.“

Međutim, prema Healthlineu, to nije pametno.

„Kombinovanje nekih sredstava za čišćenje može biti smrtonosno. Uzmimo, na primer, izbeljivač i amonijak. Mešanje proizvoda koji sadrže izbeljivač na bazi hlora s proizvodima koji sadrže amonijak oslobađa gas hloramin, koji je otrovan za ljude i životinje. Mešanje izbeljivača i amonijaka može vas ubiti, iako je to vrlo retko“, kažu.

Mešanje izbeljivača s alkoholnim sirćetom takođe se ne preporučuje.

„Izbeljivač i sirće uobičajena su sredstva za čišćenje koja se koriste za dezinfekciju površina, uklanjanje prljavštine i mrlja. Iako mnogi ljudi imaju oba sredstva u svojim domovima, njihovo mešanje je potencijalno opasno i treba ga izbegavati. Vrsta izbeljivača koja se obično koristi za čišćenje domaćinstva napravljena je od razrijeđenog natrijum hipohlorita. Sirće je razređeni oblik sirćetne kiseline. Kada se natrijum hipohlorit pomeša s sirćetnom kiselinom ili bilo kojom drugom vrstom kiseline, oslobađa se potencijalno smrtonosni hlor“, objasnili su.

Zato se uopšteno ne preporučuje mešati izbeljivač ni s čim za čišćenje.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u izveštajima su naveli porast od 20 posto u broju slučajeva trovanja tokom 2020. godine zbog izloženosti sredstvima za čišćenje domaćinstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar