U trendu

Opasne po zdravlje: Rešite se buđi i plesni u kupatilu jednom zauvek

Čišćenje kupatila je ono što najmanje volimo pri dovođenju prostora u kom živimo u savršen red.

Međutim ako se oko ivica vaše kade i između pločica primećuju crni tragovi, to je alarm koji vam signalizira da ste ozbiljno prekoračili termin za čišćenje. Buđ ili plesan, su te crne mrlje koje se javljaju u kupatilu, a verovatno niste ni bili svesni toga da među njima postoje suštinske razlike.

RAZLIKE IZMEĐU BUĐI I PLESNI

Buđ je opšti pojam za sve vrste mikroskopskih gljivica koje rastu u hifama ili višećelijskim nitima. Buđ se može razviti na bilo kojoj organskoj materiji – od kože, preko plafona, pa sve do poda, ako dolaze u dodir sa vodom. Ako u svom domu imate hroničan problem sa vlagom, buđ je neizbežna. Ona voli vlažno i toplo okruženje, zbog čega joj je kupatilo omiljeno. Takođe buđ izaziva neprijatan miris u prostorijam sa ograničenom cirkulacijom, kao što su podrumi.

Plesan se s druge strane odnosi na samo određene vrste gljivica koje se obično pojavljuju tamo gde su nivoi vlage visoki, poput zidova u tuš kabini, pločica u kupatilu ili na prozorskim daskama. Plesan predstavlja vrstu površinskih gljivica koje se mogu ukloniti jednostavnim sredstvima za čišćenje i četkom. Suprotno njoj buđ je mnogo rasprostranjenija po prostoru iako nije odmah vidljiva golim okom. U tom pogledu plesan se brže eliminiše dok buđ stvara trajnija oštećenja.

KAKO IZGLEDA BUĐ A KAKO PLESAN?

Da biste napravili razliku i znali kako da se izborite sa ovim problemom, važno je da upoznate svog protivnika. Plesan obično izgleda poput mrlje žute, sive ili bele boje koja nalikuje na malu pečurku koja raste na površini izloženoj vlažnom okruženju. S druge strane buđ je obično zelene ili crne boje i nešto ljigavije teksture. Takođe umesto da raste na vrhu vlažne površine, ona raste ispod nje.

DA LI SU BUĐ I PLESNI OPASNE PO ZDRAVLJE?

Kada se spore plesni udahnu one mogu izazvati glavobolje, kašalj i probleme sa disanje. Buđ s druge strane izaziva mnogo ozbiljnije probleme, poput kardiovaskilarnih i respiratornih problema, migrena, bolova u zglobovima i mišićima, kao i intenzivnog umora. Osobe sklone alergijama mogu iskusiti komplikacije u vidu gušenja, nekontrolisanog kijanja, iritacije očiju i grla.

KAKO SE OSLOBODITI BUĐI I PLESNI?

Kako biste se oslobodili plesni jednostavno posegnite za sredstvom za čišćenje koje sadrži u sebi hlor, koje se može kupiti u svakom supermarketu. Nosite masku pri čišćenju kako bi izbeglu potencijalno udisanje spora. Međutim ako imate problem sa buđi u svom kupatlu možete upotrebiti mešavinu izbeljivača i vode, kojima ćete obilno tretirati date površine. Kako bi sprečili da se buđ i plesan pojavljuju, redovno provetravajte prostorije u kojima dolazi do velike koncentracije vlage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar