U trendu

Opasno po zdravlje: Ovu prostoriju u kući ne usisavamo dovoljno često

Evo koliko često bi trebalo usisavati spavaću sobu, da bi bila bezbedna za zdravlje!

Usisavanje je jedan od najkorisnijih kućnih poslova, a opet, mnogi od nas prevrnu očima na samu pomisao na usisivač. Zašto mrzimo usisavanje je pitanje koje je zanimljivo čak i stručnjacima koji su na tu temu sprovodili istraživanja! Ali usisavanje je važno zbog prašine i grinja koje se skupljaju u domu i mogu da izazovu respiratorne probleme.

Stručnjak za toksine i biolog Rajan Blejzer kaže da je spavaća soba naročito kritična u domu, jer prašina i grinje imaju gomilu površina na kojima mogu da se zadrže i da se između njih „zavuku“.

„Između dušeka, prekrivača, jastuka, poda i drugog nameštaja u sobi, grinje imaju mnoštvo površina koje su zgodne za njihovo zadržavanje. One potom mogu da izazovu iritaciju respiratornog sistema i alergije“, objasnio je on.

Stručnjakinja za čišćenje doma, Kerolajn Blazovski, zato kaže da bi spavaću sobu trebalo usisavati onoliko puta nedeljno, koliko ljudi ili životinja živi u toj kući. Ako vas je samo dvoje, usisajte spavaću dva puta nedeljno. Ali ako u stanu žive par i dete i imaju psa, potrebno je usisati čak četiri puta nedeljno!

„Sitna prašina, čestice i grinje moraju se očistiti posebno iz tepiha. Ako imate drvene podove, možete da se ‘provučete’ i sa nešto ređim usisavanjem, ali ako u spavaćoj sobi imate tepihe, morate usisavati često“, rekla je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar