U trendu

Operite zavese na ovaj način i više nikada nećete morati da gubite duge sate za daskom za peglanje

Kada razmišljate o peglanju nekoliko metara dugih zavesa, da li vam se išta čini? Na sreću, mi vam dolazimo u pomoć.

Pogledajte šta vam je potrebno da bi vaše zavese izgledale sjajno nakon pranja.

Šta učiniti da se zavese ne gužvaju tokom pranja?

Osnova je odgovarajući način pranja i sušenja zavesa. Ako želite da izbegnete peglanje nakon što ih izvadite iz bubnja, zapamtite nekoliko važnih stvari.

Način pranja

Ne zaboravite da ubacite zavese presavijene u kocke u bubanj. Još bolja ideja je da ih operete u posebnoj vrećici za zavese. Ako je nemate, možete koristiti jastučnicu za ovo. Važno je da je bela. U suprotnom, zavese mogu izgubiti svoju snežno belu boju.

Takođe, zapamtite da ne stavljate sve svoje zavese u jedno pranje. Bubanj treba da bude 1/3 pun. Na ovaj način materijal se neće nepotrebno gužvati.

Temperatura i brzina pranja

Pre svega, najvažnija stvar je temperatura pranja. Ne bi trebalo da pređe 30 stepeni C. Osim toga, brzina centrifuge ne bi trebalo da prelazi 400. Najbolje je ako izaberete program za ručno pranje u veš mašini ili onaj koji je namenjen za pranje zavesa.

Prašak za pranje zavesa

Važno pitanje je deterdžent koji koristite za pranje zavesa. Naravno, najbolja opcija će biti sredstva posvećena zavesama. Međutim, postoje i veoma dobre zamene. Sve što treba da uradite je da posegnete za, na primer, tečnostima za pranje vune ili delikatnih tkanina. Takođe je dobra ideja da stavite kašiku sode bikarbone u bubanj. Zahvaljujući tome, vaše zavese će duže ostati bele.

S druge strane, ako želite da tkanina bude negovana, koristite… balzam za kosu! Da, ovo nije šala. Ova kozmetika će omekšati vlakna i učiniti da vaše zavese izgledaju kao one u katalozima sa prelepim enterijerom.

Sušenje

Sušenje je takođe veoma važno pitanje. Zavese od veštačkih materijala i dalje treba da budu mokre kada ih okačite na prozor. Peglaju se pod uticajem sopstvene težine. S druge strane, one od prirodnih tkanina treba sušiti ravno. Najbolje je prvo na sušač staviti ćebe, kako se zavese ne bi ,,deformisale“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar