U trendu

Oporaviće i najuvenulije biljke: Domaća hranjiva smesa od samo tri sastojka

Biljkama su, kao i ljudima, potrebne određene hranjive materije da bi ojačale. Zdravo, uravnoteženo tlo sadrži sve hranjive materije koje su potrebne biljci, ali ih s vremenom može izgubiti. Đubriva često sadrže tri esencijalna biljna hranjiva sastojka – azot, fosfor i kalijum – kao i niz korisnih mikronutrijenata koji mogu pomoći u fotosintezi. S druge strane, biljna hrana obično sadrži samo nekoliko njih.

Međutim, kako piše MindBodyGreen, moguće je napraviti sopstvenu biljnu prihranu koristeći uobičajene kuhinjske sastojke koji bi inače otišli u smeće. Ova prirodna, domaća biljna hrana obično je sigurnija od sintetičkih đubriva kupljenih u prodavnici, koja su vrlo koncentrovana i mogu naštetiti biljkama ako se primenjuju previše obilno.

Sastojci:

  • nekoliko ljuski jaja koje su očišćene, osušene i zdrobljene na male komadiće
  • 1-2 kašike taloga kave
  • 1 kora od banane

Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi. Za baštenske biljke iskopajte rupu nekoliko centimetara ispod zemlje kako biste stavili smesu, a zatim ponovo prekrijte zemljom. Za kućne biljke napunite posudu zemljom, dodaje smesu, a zatim nastaviti da punite saksiju zemljom i biljkama na početku vegetacije.

Ovi sastojci pružaju stalan izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma i azota. Azot iz taloga pomaže u rastu listova, kalcijum i fosfor iz jaja pomažu u rastu i snazi ​​korena, a kalijum iz banane može poboljšati zdravlje biljaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar