U trendu

Opravka malih kućnih aparata (1)

Da li postoje gremlini? Mala stvorenja koja vam kvare uređaje po kući, i to u najgorim momentima? Peglu vam pokvare baš tada kad se spremate na neki važan sastanak na koji morate da ponesete svoju "srećnu" košulju. Veš-mašinu baš u onim trenucima kad konačno rešite da operete svu odeću koju biste poneli na putovanje. Mikser vam pokvare baš uoči rođendana ili novogodišnjih i drugih praznika.
Jedno drugo biće iz bajke može vam donekle pomoći da ublažite posledice napada gremlina. Delokrug rada mu nije preterano širok, ali neke osnovne popravke može da obavi. Zove se: sam svoj majstor.
Rad sa strujom je veoma opasan, zahteva maksimalnu koncentraciju i ne dozvoljava puno grešaka. U najlakšem slučaju možete potpuno uništiti uređaj na kojem radite (možda ustanovite da ste u nekom dalekom srodstvu s pomenutim gremlinima).
Struja je opasna po život, i bilo kakva neopreznost u radu sa njom može imati trajne posledice, stoga ovaj tekst govori samo o najlakšim kvarovima na uređajima. Sve komplikovanije kvarove prepustite profesionalcima. Ipak, ovo ne bi trebalo da vas spreči u nameri da pokušate da locirate kvar i da ga, ukoliko ste dovoljno spretni, popravite.
Za početak ćemo govoriti o mogućim uzrocima kvarova. Recimo, aparat uopšte ne radi, iz njega ne dopire miris izgorele instalacije, a na plastičnom kućištu aparata (uzmimo za primer mikser) ne vidite tragove topljenja niti paljevine.
Isključeni aparat najpre vizuelno pregledamo. Posebno treba obratiti pažnju na kabel kojim se napaja uređaj. On mora biti neoštećen, bez ikakvih nagnječenja i sličnih nedostataka. Često se dogodi da na novijim uređajima kabel propadne baš kod utikača. Utikač je stopljen sa kabelom pa se na tom mestu često desi da jedna žica u kabelu izvarniči. U tom slučaju dovoljno je skratiti kabel, oblankovati žice i postaviti ih u novi utikač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar