U trendu

Opravka vodokotlića

U današnje vreme, kada je najlakše neispravne aparate zameniti novim, čak i ne toliko skupim, nekome se može učiniti da je i sama ideja o majstorisanju u kući besmislena. Često je kod nas prilikom kupovine presudna cena a kupovina se odvija pod parolom „nek laje dok traje“. Jeftiniji proizvodi nisu obavezno lošijeg kvaliteta od onih skupljih, ali najčešće potvrde to pravilo. Ovo spominjemo jer se ponekad desi da neki aparat, samo zbog toga što je star, zamenimo novim, sumnjivog kvaliteta, a kvar na njemu nije tako strašan da biste ga odbacili nakon toliko godina vernog vam služenja.

Pričaćemo ovde o standardnim vodokotlićima, koji su kod nas najčešće u upotrebi.

Na kotliću najčešće postoji poseban ventil sa kojeg ide crevo za napajanje vodom, tako da prilikom popravke kotlića nije problem zaustaviti dotok vode. Nakon toga bi trebalo iz njega ispustiti vodu da biste mogli nesmetano da obavite popravku.
Kotlići se obično sastoje iz dva odvojena sistema, jednog za punjenje vodom i drugog za ispuštanje vode. Na sistemu za punjenje nalazi se plovak kojim možete da regulišete nivo vode u kotliću i ventil kojim se prekine dovod vode kada se postigne zadati nivo. Pritisak vode na sistemu za punjenje je pritisak vodovodne mreže pa se kotlići češće kvare u ovom delu; dakle, ako vam curi voda u šolju, češće je reč o prepunjavanju vodokotlića. Naime, na sistemu za ispuštanje vode nalazi se cev koja služi za zaštitu od prepunjavanja. Ako voda ne može da se zaustavi na nivou ispod gornjeg otvora te cevi, curiće u WC šolju, a ne preko ivica kotlića.

Do tog problema može doći iz više razloga: ili su se pohabale gumice na ventilu, ili ukoliko je reč o plovku od stiropora, nivo vode nije dobro regulisan jer plovak ne stoji dobro, ili se ventil zagušio od raznih nečistoća (kamenca i nekih drugih taloga). Nečistoće u vodi možete lako zapaziti ako pogledate zidove kotlića iznutra (obično su drugačije boje). U prodavnicama vodovodne opreme mogu se naći rezervni delovi za vodokotliće, kao i gumice za ventile. Često je moguće, ukoliko to prostor u kotliću dozvoljava, zameniti sistem za punjenje nekim drugačijim, novijeg tipa.

Zbog nečistoća u vodi naslage se često nahvataju i na gumici na „zvonu“ – sistemu za ispuštanje vode, pa iz kotlića opet curi voda u šolju. Često je dovoljno samo očistiti gumicu sa dna zvona i mesto na kotliću gde ona naleže; pri tom treba pažljivo odvojiti zvono od kotlića (uglavnom ima plastične zakačaljke i dovoljno ga je zakrenuti za nekoliko stepeni u pravcu suprotnom od pravca kazaljke na satu) da ne biste polomili plastične delove. Ako čišćenje ne reši problem, pokušajte sa zamenom gumice (zaptivke). Ukoliko je zvono fizički oštećeno, najbolje bi bilo zameniti ga novim; razne tipove zvona moguće je naći u prodavnicama vodovodne opreme, ali ste zbog načina kačenja ovde ograničeni na tipski – isto zvono kakvo želite da zamenite.

Za ovakve popravke nije potrebno mnogo vremena, ali neophodna je dobra volja, „papagajke“ i ponešto od ručnog alata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)