U trendu

Oprez: Nalazi se u skoro svakom kupatilu i leglo je zaraze

Dobro obratite pažnju…

Postoje razlozi zašto dermatolozi neće sa oduševljenjem podržati vašu naviku da uz tuširanje ili kupanje koristite lufu (mrežicu za kupanje).

Na prvi pogled, ona sigurno pomaže da sa tela lakše uklonite naslage nečistoće i da odstranite ostatke suve i mrtve kože, odnosno obavite blagi piling kože, ali njena struktura i izloženost velikom broju mikroorganizama, kao i velikoj količini vlage koja pogoduje njihovom množenju, nisu dobre za naše telo.

Lufa je svakako zgodna za sam proces kupanja ili tuširanja, ili razne vrste pilinga i tretmana kože. Međutim, retko ko razmišlja o tome šta se dalje dešava sa svim nečistoćama i mrtvim ćelijama kože koje uklonimo uz pomoć lufe. Jasno je –  ostaju u sitnim kanalima i lavirintima niti, taknja od kojeg je lufa napravljena. Svaki put kada se lufa pokvasi, uglavnom se ne osuši potpuno, jer ostaje izložena vlažnom okruženju u kupatilu, a zarobljeni mikroorganizmi u njoj nastavljaju da se razvijaju.

– Na taj način vi praktično nastavljate da širite bakterije koje ste poslednji put uklonili sa tela – objašnjava dr Mikel Grin, dermatolog iz Njujorka, a njene tvrdnje se nadovezuju na studiju  objavljenu u „Journal of Clinical Microbiology“, koja je otkrila da lufe može da prenosi pojedine vrste bakterija, koje su izazivači infekcija. Ovo je, na primer, posebno opasno za osobe sa slabijim imunološkim sistemom.

Ako promeni boju ili širi neprijatan miris, bacite je odmah
Dermatolozi su saglasni i savetuju da se lufa izbegava. Kako kažu, lufe i i sunđeri za kupanje su u neposrednom kontaktu sa mnogim zaprljanim delovima tela iz kojih nečistoće izlaze i koje ostaju u lufi, a zatim tu nastavljaju svoj život, jer za njih vlažno okruženje predstavlja pravi „raj“ za razmnožavanje.

Ako već ne želite da odustanete od korišćenja, poslušajte savete dermatologa – odmah nakon kupanja lufu  pažljivo operite, izmestite iz vlažnog okruženja i po mogućstvu na promaju, kako bi strujanje vazduha pomoglo da se dobro osuši. Čim primetite da je promenila boju ili da širi neugodan miris, odmah je bacite, jer tu više ne pomažu ni pranje ni suvo okruženje. Vaša lufa je, upozoravaju dermatoloui, postala rezervoar bakterija.

Kako adekvatno održavati i očistiti lufu
Nakon svakog korišćenja dobro istuširajte lufu jakim mlazom, otresite od vode i stavite na suvo mesto da se suši. Na suvom je držite i dalje dezinfikujte je tako što ćete je barem dva puta sedmično 5 minuta držati ili u neutralnom sapunu ili rastvoru vode i sode bikarbone. Za dezinfekciju možete da koristite i rastvor od mlake vode i nekoliko kapi eteričnih ulja  koja imaju antimikrobna svojstva i koja pomažu u eliminaciji bakterija, a ne sadrže hemikalije
Mikrotalasna pećnica takođe ubija klice i mikroorganizme, pa sintetičku lufu možete povremeno, ali ne duže od dva minuta, i ne na najvišoj temperaturi, držati u mikrotalasnoj. Pre stavljanja se uverite da je potpuno mokra i da ne sadrži metalne delove kako ne biste izazvali požar operite je u veš mašini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar