U trendu

OPREZ: Ovi kuhinjski predmeti imaju kraći rok trajanja nego što mislite

Oni se troše zbog svakodnevne upotrebe.

Mnogi od nas u kuhinji imaju bar jednu staru kuhinjsku dasku koju je koristila naša baka. Ipak, ovakve predmete bi trebalo da izbacimo iz upotrebe jer im je rok trajanja odavno istekao.

Pogledajte koji kuhinjski predmeti imaju mnogo kraći rok trajanja nego što mislite.

Drveni kuhinjski pribor

Do 5 godina ili … kada primetite pukotine, promenu boje ili osetite da je površina omekšala na vašim kleštima za salatu ili daskama. Ne zaboravite da je drvo porozan materijal koji upija mirise, vlagu i bakterije. Zato drveni pribor operite odmah nakon upotrebe, ne kvasite ga predugo među prljavim posuđem i ne sušite ga na vlažnom mestu.

Foto:Pexels/Katerina Holmes

Plastične daske za sečenje

Do 3 godine ili … kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete da očistite ostatke hrane sa njih. Ne zaboravite da vam je potrebna posebna daska za svaku vrstu hrane. Ne pripremajte voće ili povrće na onoj za meso ili ribu, i obrnuto, kako ne biste kontaminirali ostalu hranu mogućim bakterijama.

Posuđe sa nelepljivom površinom

Do 3 godine ili … kada primetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu. Ako želite da produžite život ovakvoj posudi, obavezno je prekrijte papirnim ubrusom pre nego što u nju stavite drugu posudu.

Mali kuhinjski noževi

Do 5 godina ili … kada zarđaju, imaju dršku koja se klati ili više ne možete da ih naoštrite. Ovi višenamenski noževi su često u upotrebi, koristimo ih skoro svakodnevno i zbog toga se lako „habaju“, posebno oni sa nazubljenom oštricom. Obrišite ih jednom nedeljno da biste im produžili život.

Gumene ili silikonske špatule

Do 2 godine ili … kada promene boju, dobiju pukotine i počnu da se „kidaju“. Špatule takođe imaju higijenski problem. Naime, uglavnom se izrađuju iz dva dela, drške i glave. Spoj između ova dva dela je mesto gde ulaze ostaci hrane koju koristimo i koja se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete da uklonite, onda je vreme za nove špatule.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.