Orhideja vam ne cveta? Jedna tečnost čini čuda, cvetaće kao nikada!

Elegantnim orhidejama malo ko može da odoli, iako su poprilično osetljive i potrebna im je posebna nega, jer lako venu ako se nalaze u uslovima koji im ne odgovaraju.

Orhideje cvetaju po nekoliko puta godišnje, u zavisnosti od uslova kojima su izložene i načina na koji ih tretirate. Jedna od glavnih stvari koja je orhidejama neophodna za rast i cvetanje, jeste sunčeva svetlost, a kako je proleće vreme kada su dani duži, slobodno svoje lepotice približite prozoru.

Uz to, orhideje treba da budu posađene u posudu sa dobrom drenažom, jer im šteti prevelika količina vode, pa stoga veliki broj iskusnih uzgajivača sadi ovu biljku u koru drveta umesto u zemlju, ili u kombinaciju ova dva.

Zalivanje je takođe važno, kao i kod svake biljke. Prehrana je takođe poželjna, jer obezbeđuje biljci hranjive materije koje će učiniti da cveta redovno i lepo, a da joj listovi budu zdravi i zeleni.

Postoje brojna hemijska sredstva namenjena isključivo orhidejama, ali istina je da vam ona nisu uvek potrebna. Odlične rezultate možete da postignete i domaćim preparatima, a jedan takav je i zeleni čaj!

Veoma je važno da zeleni čaj ne bude mnogo jak i da ga ne sipate previše, šta više, dve kašike čaja su sasvim dovoljne. Preporučuje se da to radite 5 puta nedeljno.

Takođe, zalivanje zelenim čajem može da vam pomogne i u uzgajanju drugih biljaka koje rastu u kiselijem zemljištu, kao što je, na primer, ruža. Zalivanje zelenim čajem je odlična metoda i ako se dogodi da vaša orhideja kasni sa cvetanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.