Osam kućnih biljaka koje će uništiti vlagu i buđ u vašem domu (foto)

Kad nastupe hladni dani, u mnogim domovima počinje da se stvara kondenzacija i naknadno nakupljanje plesni. Međutim, prema rečima stručnjaka za biljke koji stoje iza Youtube kanala The Daily Eco, postoji osam kućnih biljaka koje se mogu “boriti” s vlagom u našim kućama i stanovima, javlja Express.

“Jeste li znali da se protiv nakupljanja vlage u našem domu mogu boriti biljke koje upijaju vlagu? Ove biljke će takođe ulepšati vaš dom i poboljšati uslove za život u njemu”, objašnjavaju stručnjaci.

Spatifilum

Prva kućna biljka koja se preporučuje za upijanje vlage u vazduhu je Spatifilum, tropska biljka koja se najčešće nalazi u zatvorenim prostorima jer ne podnosi mraz.

“Ne treba mu puno osvetljenja i ima sposobnost upijanja vlage kroz svoje lišće što ga čini odličnom opcijom za sobe bez mnogo sunčanih sati i puno vlage”, rekli su stručnjaci za biljke. “Ako lišće posmeđi, to je znak da je biljci potrebno više zalivanja, zaštićenije mesto ili prihrana kompostom.”

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan slično kao i spatifilum ima veliku sposobnost upijanja vlage iz okoline. Stručnjaci časopisa Daily Eco objasnili su da biljka apsorbuje većinu vode koja joj je potrebna “iz vazduha”.

“Ako se nalazi u vlažnom području, ne treba ga puno zalivati”, dodali su. “Isto tako, ne zahteva puno svetla, niti ima zahtevnu negu. Trebalo bi da znate da je takođe sposoban da pročisti formaldehid u okolini.”

Tamjanikovka

https://www.instagram.com/p/ClnVEgfsnll/

“Tamjanikovka apsorbuje vlagu iz okoline kako bi se hidrirala budući da nema korenje koje bi se pričvrstilo za tlo kako bi izvuklo hranjive materije ili vodu”, objasnili su stručnjaci The Daily Eco. “To je jedna od biljaka s najvećim kapacitetom odvlaživanja, a ne treba im supstrat pa imamo više slobode pri odabiru lokacije.”

Tamjanikovke su biljke koje se lako uzgajaju, a potrebno im je samo malo đubriva u određeno vreme i malo prskanja vodom u izrazito suvim okruženjima.

Niaouli

Niaouli biljke deo su porodice grmlja i drveća poreklom iz Australije, pa su navikle na topla i vlažna okruženja. “Poznato je da je ovo jedno od stabala koja efikasnije upijaju vlagu, a vrlo je korisno u tlima s viškom vode”, rekli su stručnjaci.

“Doseže visinu do 20 ili 25 metara, iako se može lako podrezati kako bi se kontrolisao njegov rast.”

Calathea

Biljci Calathea potrebno je vlažno okruženje da bi napredovale. Tim Daily Eco objašnjava da to znači da je “sposobna da apsorbuje znatnu količinu vlage u vazduh.”

“Zbog svojih malih zahteva za svetlom i zahteva za vlagom, ove upečatljive šarene biljke s lišćem naširoko se koriste za upijanje vode iz kupatila.”

Bambusova palma

Bambusove palme ne samo da upijaju vlagu iz okoline, već su sposobne i da pročiste vazduh. “U svom prirodnom okruženju doseže visinu do tri metra”, piše The Daily Eco.

“U zatvorenom prostoru raste mnogo manje i preporučujemo da mu pronađete vlažno i senovito mesto.”

Menta

Menta nije samo korisna u kuhinji kao sastojak za kuvanje, već može da apsorbuje i vlagu iz okoline. “Ova aromatična biljka izvrsno upija vlagu iz tla. Isto tako, upija dosta vlage iz okoline, pa je idealan i za kuhinju, kupatilo ili dnevnu sobu”, objasnio je video The Daily Eco.

Bršljan

Bršljan je biljka penjačica koja je najprikladnija za postavljanje u vazduh ili visoko, na primer na policu. “Bršljan će pomoći u održavanju čistoće vazduha i apsorbovati njegovu vlagu štiteći vašu kuću od plesni.”, objasnili su za kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.