U trendu

Osećate neprijatan miris u domu, a ne znate odakle potiče? Ovo su mogući razlozi

Jeste li ikad poželeli da vaš dom ima prepoznatljiv miris? Miris citrusa ili možda miris laganog povetarca? I uprkos raznim osveživačima doma, stvarnost nam neretko može stati na put. Bilo da se radi o odeći, kućnim ljubimcima, neobičnim mirisima odvoda ili mašina za pranje veša i posuđa. Ako niste sigurni odakle dolazi neprijatan miris, mi smo pronašli sedam uzroka koje biste trebali da čekirate. Evo spiska potencijalnih „krivaca“ za loš i neugodan miris vašeg doma:

Kućni ljubimci

Naravno da su oni članovi porodice, ali kao i ljudi, mogu i oni smrdeti.

“Kad im ispada dlaka, bakterije se razmnožavaju – to može postati gadno”,  kaže Ejb Navas, generalni direktor Emily’s Maids firme koja nudi usluge čišćenja u Teksasu.

Kako biste izbegli smrad kućnih ljubimaca, često ih kupajte, a takođe očistite mesta na kojima spavaju i jedu barem jednom nedeljno sapunom i vodom (bez jakih kemikalija). Takođe, redovno usisavajte ispod kreveta i sofe kako biste izbegli nakupljanje dlake, a time i neprijatnih mirisa.

Mokra odeća

Ako imate naviku da držite korpu s prljavom odećom u kupatilu, to bi mogao biti jedan od problema. Umesto toga, držite je u svojoj spavaćoj sobi ili ormanu gde neće biti izložena pari iz kade i tuša.

“U vlažnom okruženju bakterije se razmnožavaju, a to može stvoriti neugodne mirise”,  ističe Navas. Ako imate mokru prljavu odeću, operite veš što pre, ne ostavljajte ga da dugo stoji.

Posteljina

“Svi smo čuli da ne možemo osetiti miris sopstvenog doma, i to je zato što miriše kao naša tela”,  kaže Dženifer Šnajder, profesionalna organizatorka iz Teksasa i vlasnica „Neat as a Pin Organizing & Cleaning“ kompanije za čišćenje. Jedan od uzročnika smrada mogu biti i čaršafi koji su natopljeni uljima i prljavštinom vašeg tela, ako ih ne menjate redovno. Menjate posteljinu jednom nedeljno ako se tuširate ujutro, a svake dve nedelje ako se tuširate pre spavanja.

Kanta za smeće

Ovo je očito – smeće na kraju krajeva smrdi. S vremenom se mogu nakupiti ostaci hrane koji stvaraju neugodne mirise, a mogu se zadržati čak i kad izvadite kesu za smeće. Da biste pravilno očistili kantu, poprskajte je razređenim izbeljivačem i pustite da odstoji nekoliko sati. Potom je isperite s puno vode i operite sapunom.

“Drugo rešenje: Odredite jednu kantu za smeće za ostatke koji stvaraju neugodne i izbacite smeće svaki dan, čak i ako kanta nije napunjena”, kaže Šnajder.

Mašina za pranje veša

“Kućni aparati koji su u stalnom dodiru s vodom mogu postati idealno mesto za razvoj buđi, a ona je savršena podloga za razmnožavanje smrdljivih bakterija. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata mašine za veš, vlaga iz svakog ciklusa zarobljena je u bravi”,  kaže Ron Šimek, predsednik firme za čišćenje Mr. Appliances. Kako biste to sprečili, uvek ostavite vrata mašine za veš i fioku za deterdžent otvorenima nekoliko sati nakon poslednjeg punjenja. A ako pronađete buđ, upotrebite mešavinu sirćeta i sode bikarbone (u omeru jedan na jedan) kako biste uklonili buđ sa zahvaćenih područja.

I, na kraju, jedan od najčešćih “krivaca” su odvodi, ali to već sami možete da odredite odakle potiče nesnosan smrad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar