U trendu

Ostaci ove svakodnevne namirnice vratiće vaše uvenule orhideje u život

Prelepe orhideje su cvet koji uz pravilnu negu i negu vraća deset puta više lepote. I taman kada pomislimo da smo naučili sve trikove za njihovu dohranu, pojavljuje se još jedan.

Vaš novi tajni sastojak za lepe i zdrave orhideje takođe se uklapa u predstojeću uskršnju sezonu, a to su ljuske jajeta.

Naime, ljuske jajeta su bogate kalcijumom i kalijumom, koji će ojačati ćelijske zidove vaših orhideja i tako ih očvrsnuti i učiniti otpornijim na štetne i nepovoljne spoljne uticaje, ali i zaštititi ih od truljenja korena.

Takođe, akumuliraće se manje soli, a cvetovi vaših orhideja će biti još luksuzniji i otporniji i trajaće duže, piše Zadovoljna.hr.

Ovo prirodno đubrivo se vrlo lako priprema, najvažnije je dobro osušiti ljuske, biće im dovoljan jedan dan na suncu. Samo izgnječite suvu ljusku u malteru ili stavite u kesu i tucite batom za meso dok ne dobijete fini prah.

Jednostavan dodatak

Možete ih samleti i rukama (u rukavicama) i staviti u blender i pretvoriti u prah.

Ovako pripremljen prah možete pomešati jednom do dva puta mesečno sa vodom kojom zalivate svoj cvet, jak je pa je dovoljna jedna kašičica.

Osim praha, od ljuske jajeta možete napraviti i posebnu vodu za zalivanje vaše biljke.

U litru vode kuvajte ljuske od nekoliko jaja oko pola sata, pa tu vodu dodajte u vodu kojom inače zalivate orhideje otprilike jednom ili dva puta mesečno, biće dovoljno oko dve supene kašike.

Voda od pirinča, voda od kore banane, zeleni čaj, cimet – sve su to namirnice koje će doprineti da se istakne prirodni sjaj orhideja i učini da vaša kućna cvetna oaza izgleda jednostavno magično. Ali, naravno, neki novi saveti i ideje su uvek dobrodošli, pa se nadamo da će se i ovaj dopasti vašim rascvetanim lepoticama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.