Osušiće se i propasti pre nego što procveta: Paprika ne podnosi ove 4 biljke!

Paprika je sjajan sused većini povrtnih kultura, ali postoje 4 biljke koje nikako ne treba posaditi pored paprike jer će se stablo sasušiti i propasti i pre nego što počne da rađa plodove.

Ako želite da paprika rađa obilno, da je plod mesnat i zdrav, uz nju obavezno posadite neku od ovih biljaka:

1. Paradajz
2. Patlidžan
3. Bamija
4. Kukuruz
5. Pasulj
6. Tikvice
7. Krastavac
8. Grašak
9. Zelena salata
10. Blitva i spanać
11. Luk i beli luk
12. Rotkvice
13. Šargarepa
14. Cvekla
15. Špargle
16. Začinsko bilje (bosiljak, kapar, origano, majčina dušica, ruzmarin, menta, peršun, itd.)
17. Kadife
18. Dragoljub
19. Neven

Kao što se vidi, paprika je dobar sused većini biljaka. Vrlo je povoljna za održavanje i ne bira preterano pored koga će biti posađena. Dobro se prilagođava i od svih biljaka-suseda izvlači korist.

Paprika jedino ne podnosi ove 4 biljke:

1. Krompir – sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paradajz i paprike. Zato se ne preporučuje da se krompir sadi u blizini paprika. Osim štetočina, doneće im i razne bolesti.

2. Kupus (karfiol, brokli) – paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. Obe vrste negativno utiču jedna na drugu.

3. Komorač – jednostavno ne voli nikog u blizini. Stoga je najbolje saditi ga u zasebnim saksijama. Njegov koren ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini.

4. Stablo kajsije – u ovom slučaju bolesti s paprike mogu se preneti na stablo kajsije i zato se ne sade jedna u blizini druge, prenosi Stil.Kurir.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.