U trendu

Otkrili najbolji trik kako da očistite ravnu ploču šporeta da je ne oštetite, zablistaće kao nov

Znamo da čišćenje šporeta sa ravnom, staklenom ploče može biti vrlo zahtevno.

Ostaci hrane prilikom pripreme, iskepala supa ili ne dah bože mleko ostavljaju ružne i dugotrajne fleke i nečistoće koje se teško skidaju.

Verovatno svi znamo da nije preporučljivo koristiti agresivna abrazivna sredstva zato što će izgrebati ploču. Pa kako onda očisiti indukcionu ploču, a da je pri tome ne oštetimo.

Umesto hemije prirodne namirnice

Kako je objasnila Eden Strong bivša vlasnica uspešne kompanije za čišćenje za jedan američki sajt čišćenje ravne ploče na šoporetu ne mora biti teško. Umesto hemijskih sredstava ona je predložila da koristite sredstva i namirnice koje već imate u svojoj kuhinji kao što su sirće i soda bikarbona koje će brzo i jednostavno ukloniti sve nečištoće bez ikakve muke.

– Za tvrdokorne mrlje koje neće tako lako da se skinu možete ukloniti starim brijačem, samo morate biti jako oprezni da ne oštetite staklo – rekla je ona i objasnila korak po korak kako da očistite ravnu ploču na šporetu.

1. Ostavite da se šporet dobro ohladi. Nije pametno brisati ga dok je vruć jer ćete samo zamrljati fleke. Ploča mora da bude potpuno hladna kad počnete da je čistite.

2. Poprskajte ploču sirćetom. Koristeći bocu sa raspršivačem, ravnomerno prskajte belo sirće po staklenoj ploči za kuvanje. Kiselost u sirćetu pomaže da se probije bilo kakva mast koja se nalazi okolo. I to radi bez potrebe za upotrebom štetnog hemijskog proizvoda koji bi mogao oštetiti staklo.

3. Pospite površinu sodom bikarbonom. Hemijska reakcija sirćeta i sode bikarbone stvara mehuriće koji otapaju i najupornije mrlje. Posebno se skoncentiriše na mesta gde ima najviše mrlja i njih dobro natopite.

4. Uzmite stari peškir, natopite ga u vruću vodu i prekrijte ploču. Ostavite tako 15 minuta. Vodite samo računa da neko od kućana ne uključu šporet dok je peškir na ploči.

5. Sklonite peškir i usput pokupite prljavštinu. Ponovo isprskajte šporet sa sirćetom i prebrišite ploču krpom od mikrofibera.

Ukoliko su na površini ostale fleke ponovo ih porskajte sirćetom, sipajte sodu bikarbonu i polako pod uglom od 45 stepeni sastružite ostatke starim brijačem. Vodite računa da ne oštetite ili izgrebete staklo. Ključ uspeha u čišćenju šporeta sa ravnom pločom je da redovno održavate higijenu i ne dozvolite da se nečistoća nataloži jer će se teže i skinuti.

(Espreso/Srećna republika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar