U trendu

Otvoriti ili zatvoriti prozore dok su napolju nesnosne vrućine? Naučnici konačno otkrili pravi odgovor

Da li mislite da je bolje da otvorite prozore u vrelom letnjem danu i pustite bar malo vazduha, ili mislite da je bolje zatvoriti prozor, zatamniti ga i rashladiti prostoriju? Mišljenja o ovoj temi su podeljena.

Istraživanja pokazuju da kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima (kućne kancelarije, čak i spavaće sobe!) brzo opada. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmereni nivoi CO2 značajno su premašili preporučene vrednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75 odsto veći.

Loš kvalitet vazduha ne samo da negativno utiče na vaš san, već i narušava opšte zdravlje i blagostanje, radnu efikasnost i koncentraciju. Istraživači sa SUNI Upstate Medical Universiti i Laboratorije Lorens Berkli takođe su se bavili time. Okupili su 24 zdrave mlade odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost donošenja odluka pod različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Otkrili su da je efikasnost učesnika značajno smanjena.

Zbog svega ovoga, stručnjaci preporučuju da pre svega dobro provetrite svoj dom kada temperature porastu. Iako mislite da će zatvaranje prozora i spuštanje roletni dovesti do hlađenja, tvrde da neće i da je to poželjno samo kada nikog nema kod kuće. Ako većinu dana provodite u zatvorenom prostoru, većina stručnjaka preporučuje otvaranje prozora nekoliko puta dnevno (najmanje 5 minuta), čak i kada je napolju stvarno vruće. Najbolje je da napravite promaju i odmah zatvorite prozore da biste ih zaštitili od vrućine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.