U trendu

Ova 1 stvar u svakom kupatilu može biti kancerogena: Odmah je izbacite, ugrožavate zdravlje

Buđ u kupatilu je poznata opasnost, ali postoji još jedan skriveni neprijatelj kojeg mnogi ne primećuju. Stručnjaci iz PlumbNation-a otkrivaju da vaša zavesa za tuš može biti izvor toksičnih hemikalija koje su štetne za zdravlje, posebno ako je napravljena od PVC-a.

PVC (polivinilhlorid) je vrsta plastike koja se često koristi za izradu zavesa za tuširanje zbog svoje fleksibilnosti i izdržljivosti. Međutim, stvar je u tome da kada su ove zavese izložene toploti i vlazi – što se redovno dešava tokom tuširanja – one mogu emitovati isparljive organske jedinjenja (VOC) i druge štetne hemikalije u vazduh.

Ove VOC supstance, uključujući ftalate, organotine i dioksine, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su iritacija kože, respiratorni problemi, hormonska neravnoteža, pa čak i povećan rizik od raka usled dugotrajnog izlaganja dioksinima.

Osim što ugrožavaju vaše zdravlje, PVC zavese za tuširanje štetno utiču i na životnu sredinu. Tokom proizvodnje i odlaganja PVC-a oslobađaju se opasne hemikalije koje zagađuju vazduh, vodu i zemljište.

Srećom, postoje za zdravlje sigurnije alternative. Zavese za tuširanje od poliestera, pamuka ili konoplje su odličan izbor. Ako su PVC zavese jedina opcija, osigurajte dobro provetravanje kupatila i redovno čistite zavesu kako biste sprečili rast buđi. Takođe, redovno menjanje zavese može smanjiti rizike.

Prelazak na materijale poput PEVA ili EVA, koji su vodootporni ali bez štetnih hemikalija, nije skup. Pamučne ili poliesterske zavese često možete pronaći po povoljnim cenama. Ulaganje u sigurnije opcije može vas odmah poštedeti potencijalnih zdravstvenih problema.

(n1info.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.