U trendu

Ova biljka doneće sreću i ulepšati svaki životni prostor, evo kako se pravilno brinuti o njoj

Ako mislite da je vreme da dodate biljku u svoj životni prostor, razmislite o rečnoj pahiri ili „drvetu novca“. Ove biljke su jednostavne i lepe i odlično popunjavaju prostor. Takođe su i izrazito lake za održavanje.

Pravilna količina vode, svetla i vlage omogućiće uspešan razvoj biljke. Donosimo vam sve što je potrebno znati o ovoj biljci, od njene simbolike do pravilne brige kako bi rasla i razvijala se kako treba.

Donosi li drvo novca sreću?

Drvo novca ili rečna pahira, smatraju se simbolima sreće i prosperiteta, ali to verovanje ne datira u daleku prošlost, već je započeto tek 1980-ih.

Drvo novca s isprepletenom stabljikom kakvo svi prepoznajemo poteklo je s Tajvana odakle se proširilo na Japan i istočnu Aziju. Takođe se povezuje i s kineskim učenjem Feng šuija. Za isprepletenu stabljiku, odnosno deblo veruje se da “zarobljava bogatstvo unutar svojih nabora”, dok se za pet listova na jednoj peteljci smatra da predstavljaju pet elemenata, zemlju, vodu, vatru, vetar i metal. Drvo novca s peteljkom koja ima sedam listova izuzetno je retko i smatra se da donosi još više sreće.

Kako brinuti o drvetu novca?

Sunčeva svetlost

Rečne pahire vole kombinaciju direktne i indirektne sunčeve svetlosti. Kako bi postigli pravu ravnotežu, svoje drvo novca redovno okrećite i rotirajte kako bi cela biljka dobila jednaku količinu sunčeve svetlosti.

Tlo

Vrlo je važno da je tlo u kojem je drvo novca bogato hranjivim materijama i s dobrom drenažom, odnosno odvodnjavanjem. Za dodatnu poroznost tlu možete dodati pesak ili šljunak.

Voda

Da bi se ova biljka pravilno razvijala, potrebno je dobro je zaliti svakih nedelju ili dve dana. Između zalivanja potrebno je pustiti tlo da se osuši. Naravno, ako vaša biljka dobija veću količinu svetla, trebalo bi je i češće zalivati tako da se ne presuši. Ovoj biljci potrebno je mnogo vode, ali ne stalno.

Temperatura i vlaga

Drvo novca najbolje uspeva na sobnoj temperaturi pa bi je tako trebalo držati u prostorijama s temperaturom od 18 do 23 stepeni. Ali, dobra vest da su ove biljke prilično fleksibilne pa mogu izdržati i temperature čak deset stepeni više ili niže. Ovim biljkama dodatna vlaga uvek će dobro doći pa se setite da je redovno pošpricate vodom.

Pletenje i obrezivanje

Iako stabljika drva novca ne mora da bude isprepletena, većina modernih rečnih pahira već imaju isprepleteno stablo prilikom kupovine. Te isprepletene stabljike zapravo pripadaju više biljaka koje su srasle zajedno.

Ako želite da sami isprepletete stabljiku, potrebno je to učiniti dok je biljka još mlada i fleksibilna. Stručnjaci savetuju da se debla dve biljke nežno isprepletu i zatim zavežu vrpcom na vrhu kako bi ih se zadržalo zajedno. Kako stabljike rastu dalje, tako ćete ih ponovo povezivati.

Poput većine kućnih biljaka, i drvetu novca potrebno je obrezivanje. Suvog i trulog lišća lako se možete rešiti uz pomoć makaza. Takođe, makaze možete iskoristiti ako želite da vaše drvo bude nekog specifičnog oblika.

Česti problemi s drvetom novca

Budući da im je potrebno mnogo vode, sklone su i truljenju tla, koje se događa usled prekomerne količine vode u biljci. Kad zalivate svoju biljku, ispod nje ne bi smela da ostaje velika količina vode. Ako to primetite, vodu treba izliti kako bi sprečili da tlo počne da trune.

Ove biljke sklone su i raznim štetočinama koji mogu sprečiti njen zdrav razvoj. Kako bi sprečili opadanje lišća, štetočina se treba rešiti čim ih primetite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar