U trendu

Ova biljka iz vaše bašte pravo je blago za zdravlje: Ukusna je i za jelo, a odbija i mrave i miševe

Pravo blago za zdravlje!

Ova biljka nije samo ukrasna, već i odličan saveznik za zdravlje iz vašeg vrta! Njeno ime, Dragoljub, govori o njenom ponosu i snazi. Ova biljka je ne samo da je lepa za oko, već i izuzetno korisna za biljke oko sebe i za nas ljude. Dragoljub, poreklom iz Južne Amerike, nije samo ukrasni dodatak vrtu. Ona je prava pošast za insekte koji ne vole njen miris, pa tako odbija lisne vaši, gusenice, puževe, mrave i miševe, čineći je savršenim susedom za vaš paradajz, krompir, pasulj i ruže.

A to nije sve – cela biljka je jestiva, ukusna za jelo a i bogata vitaminom C. Lišće, cvetovi, pupoljci i seme ove biljke su takođe jestivi, a najčešće se koriste u salatama, dodajući im slatku aromu oraha. Osim toga, ona je prirodni antibiotik, antifungalno sredstvo i diuretik koji jača otpornost organizma. U narodnoj medicini, koristi se kao lek za dezinfekciju i lečenje rana.

Stoga, pored toga što je ukrasno cveće, Dragoljub bi trebalo da imate i u svom vrtu zbog njenih mnogobrojnih koristi za zdravlje – pravo je blago!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.