U trendu

Ova biljka ne traži puno brige, a komarci od nje beže glavom bez obzira

Prema grčkoj mitologiji Menta je bila ninfa koju je progonio pohotni Zevs, a njegova žena Hera je u nastupu ljubomore bacila na zemlju. Zevs se tada smilovao i pretvorio je u biljku nanu. Od tog trenutka nana ili metvica je simbol neuhvatljivosti, istine… Nana je odlična začinska biljka koja se često koristi u kulinarstvu.

Može se uzgajati u bašti, a voli duboko, humusno i vlažno tlo. Najbolje uspeva na sunčanim i polusenovitim mestima. Dovoljno je posaditi nekoliko sadnica, ona će se sama uskoro brzo proširiti. Upravo zato, ako je sadite uz druge vrste, joj treba ograničiti prostor kako ne bi „pregazila“ druge biljke.

Nana se bere pred samo cvetanje, što se događa u različita doba godine. Poželjno je osušiti je, ali na senovitom mestu. Sušena nana čuva se u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mestu od 9 do 12 meseci.

Pitoma nana nastala je ukrštanjem vodene nane (Mentha aquatica) i vrste Mentha spicata, tako da ne postoji u prirodi kao samonikla biljka. Na uglastim stabljikama visine 40 do 90 cm rastu jajasti, svetlozeleni do tamno-zeleni, a katkad i crvenkasto listovi nazubljene ivice. Biljka širi karakterističan intenzivan miris pun svežine.

Protiv komaraca

Nana je biljka koju komarci, pauci i ostali sitni insekti nikako ne podnose.

Imate dve opcije – jedna je da posadite biljku nane i da sa zadovoljstvom gledate kako sve odvratne bube beže glavom bez obzira od vašeg doma.

Druga opcija je da pomešate desetak kapi eteričnog ulja nane sa pola litra vode i napunite flašicu sa raspršivačem.

Sada samo poprskajte sve ćoškove u vašem domu gde se pauci najčešće zavlače i problem je rešen.

Osim što će oterati dosadne komarce i ostale insekte, nana će vaš dom osvežiti prijatnim mirisom.

Primena: Osim u kulinarstvu, pitoma nana koristi se i za pripremu eteričnih ulja, koja deluju antibakterijski i antivirusno. Stimuliše nervni sistem, podiže krvni pritisak i pojačava rad želuca.

Napomena: Nanu ne bi smele da konzumiraju trudnice, dojilje, mala deca, dojenčad, ljudi alergični na mentol i oni koji imaju problema sa želudačnom kiselinom. Prevelike količine čaja od nane mogu izazvati proliv, grčeve, bol u mišićima, osip i pospanosti. Eterično ulje nane ne sme doći u kontakt s očima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar