U trendu

Ova biljka zove se još i „ženska sreća“: Krasiće svaki enterijer, a potrebno joj je samo malo pažnje

Spatifilum je višegodišnje, sobno cveće, a nosi poreklo iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike i Indonezije. Drugi naziv za ovu biljku je „ženska sreća“ ili „mesečev cvet“.

Elegantnim izgledom krasi enterijer, pa je čest deo brojnih domova.

Imaju velike, sjajne, ovalne listove, a ukoliko ovu biljku čuvate u kući cvetaće tokom cele godine. Briga o njima je relativno laka. Obezbedite biljci umereno vlažno zemljište i filtriranu sunčevu svetlost i pružiće vam prelepe cvetove.

Nega spatifiluma

Svetlost

Spatifilumu je potrebno sunce, ali ne i direktna sunčeva svetlost. Ovo su biljke koje vole senku u svojim izvornim staništima, ali im u zatvorenom prostoru treba malo više filtriranog svetla. Ukoliko imate prozor okrenut prema istoku to je idealno mesto za „žensku sreću“ u vašoj kući.

Zemljište

Ove biljke su poreklom iz tropskih uslova u kojima je tlo prepuno propadajućeg biljnog materijala, tako da ćete postići najbolji uspeh sa zemljištem koje oponaša ovaj sastav. Pored toga, biljka je takođe veoma osetljiva na previše vlažno zemljište, pa obavezno izaberite mešavinu koja dobro drenira, pište The Spruce.

Voda

Manje je više kada je u pitanju spatifilum. Koliko da zalivate spatifilum zavisi od veličine posude i brzine oticanja zemlje, ali, generalno, zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Zimi smanjite zalivanje, ali nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Ako je vaša voda kod kuće jako hlorisana, dobra je ideja da koristite filtriranu vodu.

Narodno verovanje o spatifilumu ili „ženskoj sreći“

Spatifilum vezuje legenda o ženskoj sreći. Žene su tokom vremena od kad je spatifilum deo njihove kuće primećivale određene životne promene. Najviše su se odražavale na ljubavnom polju, pa je nastalo verovanje da spatifilum donosi sreću neudatim devojkama odnosno partnera o kome su maštale. Zato se veruje da ovo cveće donosi sreću pripadnicama lepšeg pola, pa je u narodnu ostao poznat kao ,,ženska sreća”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar