U trendu

Ova greška u kuhinji može da bude podjednako opasna kao i jedenje sirovog mesa

Većina kuvara svesna je važnosti sanitarnih uslova pri rukovanju sirovim mesom, ali nepreduzimanje sličnih mera opreza s drugim proizvodima može biti jednako opasno.

Podaci o javnom zdravstvu potvrđuju da su voće i povrće u SAD-u poslednjih godina povezani s više bolesti koje se prenose hranom nego životinjski proteini, pri čemu su proizvodi često kontaminirani patogenima koji se prirodno nalaze u tlu, pokupljeni duž lanca snabdevanja ili u našoj kuhinji, piše NY Post.

Ovi organizmi mogu dovesti do teških zdravstvenih stanja, uključujući trovanje hranom i smrtonosne infekcije.

“Uvek pretpostavljajte da proizvodi mogu biti prekriveni patogenima”, nedavno je za HuffPost rekao Darin Detviler, vanredni profesor na Univerziteta Northeastern.

Bez obzira na to šta je na jelovniku, čišćenje površina, alata i sastojaka važni su koraci za očuvanje sigurnosti i zdravlja prilikom pripreme obroka.

Prvo operite ruke

Svako bi trebalo da zna da temeljno opere ruke nakon pandemije covida-19, ali evo podsetnika:

Navlažite ruke čistom, tečnom vodom i nanesite antibakterijski sapun.
Sapunom namažite nadlanice, između prstiju i ispod noktiju.
Trljajte ruke najmanje 20 sekundi ili otprilike dok dvaput otpevate “Srećan rođendan”.
Dobro isperite ruke.
Obrišite ruke čistim peškirom ili ih osušite na vazduhu.

Zatim operite proizvode

Nakon što izvadite sve svoje sastojke, najvažniji korak je pravilno oprati sve proizvode pojedinačno, prema uputstvima Uprave za hranu i lekove.

Za proizvode s korom koju nameravate da odbacite, operite ih pre ljuštenja. To sprečava da prljavština i klice spolja prodru unutra.

Voće i povrće treba držati pod laganom tečnom vodom dok obrađujete površinu rukama ili određenim pilingom samo za proizvode, ne ostavljajući ni mrlju prljavštine.

Nemojte preskočiti ni dinje s debelom korom, citruse ili glavice zelene salate i kupusa. Sve ih je potrebno isprati pre uklanjanja spoljnih slojeva. Na kraju upotrebite drvenu dasku za sečenje. Verovali ili ne, drvene daske za sečenje najprikladnija su opcija za seckanje namirnica nakon odlaska na pijacu, prema Džulijanu Bondu, izvršnom kuvaru i potpredsedniku Pacific Institute of Culinary Arts.

“Drvene ploče imaju prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći da vaši proizvodi budu sigurniji. Osim toga, nežni su prema vašim oštricama noževa, čuvajući njihovu oštrinu,” rekao je Bond za Huff Post, a prenosi N1.

Nakon što je priprema gotova, operite dasku deterdžentom i ostavite u dobro provetrenom prostoru da se osuši pre ponovne upotrebe. Nikada je ne stavljajte u mašinu za pranje posuđa jer toplota može oštetiti dasku i pustiti više klica, piše Bon Appétit. Njihovi kuvari idu i nekoliko koraka dalje kako bi obezbedili higijenske i dugotrajne drvene ploče pa preporučuju tretman uljem, nanošenje premaza voskom i redovno poliranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar