U trendu

Ova jeftina namirnica fantastična je zamena za omekšivač, ali je i svestrano sredstvo za čišćenje

Alkoholno sirće je neverovatna namirnica. A da li ste znali da ga možete koristiti za pranje veša i umesto omekšivača? Verujte nam, ima smisla.

Kako se radi i o sredstvu za čišćenje, alkoholno sirće se može koristiti umesto raznih kupovnih sredstava, a tako možete biti sigurni da štitite okolinu, ali i svoje zdravlje. Osim što će poslužiti kao čistač odvoda, možete ga koristiti i za pranje veša.

Pre stavljanja veša na pranje:
– Oživljava boje koje su izbledile: nakvasite odeću u vrelu vodu i dodajte pola šoljice sirćeta. Naknadno operite rublje u mašini.

– Uklanja mrlje: našpricajte mrlje na odeći sirćetom i ostavite 10 minuta da odstoji pa operite

– Sprečava gubitak boje: pre nego što operete odeću prvi put, potopite je u rastvor vode i sirćeta, tako će boja novih crnih farmerki mnogo duže trajati.

Zašto dodati sirće prilikom pranja veša?
Osim toga što ne morate da kupujete prašak i razne preparate za čišćenje, dobro je znati da je jako jeftin i da ga verovatno već imate kod kuće. Veš će biti mirišljav i mekan ako umesto omekšivača dodate sirće, a na njemu neće ostati ni malo hemikalija koje bi mogle da naštete koži.

Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlezde izluče znoj lako se mogu ukloniti sirćetom. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mesto i očistite krpom.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primetiti već nakon prvog pranja je:

– Mekše rublje: ako ga dodate umesto omekšivača, sirće će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, teže rublje poput peškira, onda dodajte šoljicu sirćeta, u drugim slučajevima samo pola šoljice.

– Uklanja mirise: ako želite da se rešite mirisa s odeće, stavite je iznad kade u kojoj je vruća voda pomešana s sirćetom. Možete dodati u mašinu uz prašak i malo sirćeta kako bi se uklonili mirisi.

Kako još možete koristiti alkoholno sirće?
Osim za pranje rublja, možete ga iskoristiti i u ovim situacijama.

Očistite svoje povrće
Univerzitet u Mejnu sproveo je studiju kako sirće čisto bakterije s povrća. Natopite povrće pet minuta u rastvoru sirćeta i vode (½ sirćeta u punoj šoljici vode). Nakon toga isperite i obrišite papirnim ubrusom.

Smanjite telesne mirise
Ispod pazuha se nalaze apokrine i lojne žlezde koje oslobađaju bakterije i ispuštaju mirise kada doživite stres, hormonalne promene ili nelagodnost. Budući da je sirće prirodni antiseptik, može smanjiti miris tela ubijajući nepoželjne bakterije.

Uklonite mrlje na pločicama
Recite zbogom izbeljivaču!  Alkoholno sirće jednako je efikasno kao i hemijska sredstva. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, sirče izaziva reakciju koja će vam pomoći u raspadanju nakupljene prljavštine oko vaših kupatilskih  pločica. Napravite mešavinu sode bikarbone i vode. Poprskajte površinu smesom 1: 1 sirćeta i vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

Odbijte komarce
Stavite sirće na izloženu kožu ili odeću jer komarci ne vole snažan miris i gorak okus alkoholnog sirćeta, kaže Ejmi Louhorn, potpredsednica kompanije Mosquito Squad, specijalizovane za kontrolu komaraca. Pomešajte šoljicu vode sa ¼ sirćeta i napravite sprej za prskanje za sebe, svoje kućne ljubimce i dvorište, piše Ordinacija.hr..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar