U trendu

Ova kućna hemija štetnija je od pakle cigareta dnevno!

Mnogi od nas veruju da se u domaćinstvu moraju „ubiti sve bakterije“. Pa, opet, vratite film unazad: i vaše majke i bake su imale savršeno čisto domaćinstvo bez savremene hemije. Naime, redovno dugotrajno izlaganje aerosolnim sredstvima za čišćenje povećava rizik od oštećenja pluća, slično pušenju 20 cigareta dnevno!

Studija objavljena u American Journal of Respirator and Critical Care Medicine ispitala je proizvode za čišćenje kuće, uključujući aerosole i druga sredstva za čišćenje. Iako studija nije razmatrala uticaj hrane na rizik od raka pluća, imala je za cilj da otkrije kako proizvodi za čišćenje oštećuju pluća i ometaju njihovu funkciju.

U prvoj studiji ove vrste o proizvodima za čišćenje doma, norveški istraživači su pronašli neke važne rezultate. Evo ključnih zaključaka:

U studiji je učestvovalo 6.000 žena starijih od 20 godina. Istraženi su dugoročni efekti proizvoda za čišćenje na zdravlje disajnih puteva, uključujući smanjenu funkciju pluća i opstrukciju disajnih puteva. Naučnici su proučavali i ljude koji čiste kuću i one čija je profesija bila vezana za čišćenje. Studija je posmatrala zapreminu prinudnog izdisaja u jednoj sekundi, što je koliko vazduha možete izdahnuti iz pluća u sekundi. Takođe su posmatrali forsirani vitalni kapacitet. Ovo je koliko vazduha možete izdahnuti iz pluća nakon dubokog udaha. Dok se oba ova faktora disanja prirodno smanjuju sa godinama, istraživanja su pokazala da redovna upotreba hemikalija za čišćenje ubrzava propadanje pluća.

Čišćenje tokom 20 godina rezultiralo je značajnim oštećenjem pluća. Profesionalni čistači na poslu su iskusili oštećenje pluća uporedo sa pušenjem 20 cigareta dnevno tokom 10 do 20 godina. Istraživači pretpostavljaju da iritantni sastojci u proizvodima za čišćenje uzrokuju štetu na različite načine, uključujući:

Disfunkciju imunološkog Sistema

Inflamacija zapaljenje sluzokože

Oštećenje disajnih puteva na ćelijskom, strukturnom i tkivnom nivou

Naučnici daju neke preporuke:

Uštedite novac i sačuvajte svoja pluća jednostavnim korišćenjem manje sredstava za čišćenje. Komercijalna sredstva za čišćenje nisu obavezna da otkriju sve nečistoće, tako da je nemoguće tačno znati šta se nalazi u određenoj mešavini i kako će to uticati na vaše zdravlje kratkoročno i dugoročno. Izbegavajte ona sredstva sa raspršivačem kad god je to moguće. Ako morate da ih koristite, prvo prskajte na krpu da biste smanjili količinu udahnutih kapljica. Za čišćenje koristite krpe od mikrovlakana i vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar