Ova metoda uklanja čak 99,9% bakterija s vašeg sunđera za pranje posuđa

Verovatno ste čuli da sunđeri za pranje posuđa sadrže više bakterija nego WC šolja. Zato verovatno i vi, ako i većina ljudi umesto da perete svoje sunđere, jednostavno ih bacite u kantu. Ipak, kako biste pomogli prirodi i svome budžetu možda je bolje da ih vrlo brzo i jednostavno očistite. Ali koja je metoda najbolja?

Portal Good Housekeeping Institute sarađivao je s EMSL Analytical Testing Lab u Vestmontu, Nju Džersiju, kako bi saznali uklanja li se korišćenjem mašine za pranje posuđa, mikrotalasne pećnice, mašine za pranje sudova, izbeljivača ili sirćeta najviše bakterija — i izbeljivač je pobedio.

Najbolji način za čišćenje sunđera

U nastavku ćete pronaći najbolju korak-po-korak metodu za čišćenje sunđera. Ali koliko god bili marljivi u čišćenju, vaše kuhinjski sunđeri neće trajati večno. Morate ih čistiti nedeljno, a pohabane baciti svaka dva do tri nedelje, u zavisnosti od upotrebe.

Pomešajte 3/4 šoljice izbeljivača u 2 litra vode.

Namočite sunđer u smesu pet minuta, zatim isperite – i to je to!

Tokom testiranja, otopina izbjeljivača ubila je 99,9% od tri soja bakterija iz testnih spužvi (piling i obična celuloza), što je referentna vrijednost temeljena na zahtjevima EPA-e za dezinfekciju površina koje nisu u kontaktu s hranom.

3 alternativna načina za čišćenje spužve

Iako je izbeljivač najefikasniji ubica bakterija, ove metode su vaša sledeća najbolja opcija. Navedeni su redom od najefikasnijih do najmanje efikasnih, zato birajte mudro.

Mikrotalasna pećnica

Mikrotalasna je bila jedan od sledećih najefikasnijih načina čišćenja sunđera, uništavajući 99,9% klica. Učinite to tako da nakvasite sunđer u vodu, stavite sunđer u mikrotalasnu pećnicu, a zatim ga zagrevajte na visokoj temperaturi jedan ili dva minuta.

Mašina za pranje posuđa

Mašina takođe je ubila 99,9% mikroba. Da bi to postigli, dodajte svoj sunđer na policu mašine i uključite redovni ciklus pranja.

Sirće

Ova metoda eliminiše 99,6% bakterija. Sve što treba da uradite je da potopite sunđer u sirće pune jačine na pet minuta, a zatim isperete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.