U trendu

Ova nežna biljka zanimljivog naziva otvara se uveče, a cveta celo leto i deo jeseni

Noćna dama ili noćna frajla (Mirabilis jalapa) je jednogodišnja ili višegodišnja grmolika biljka iz porodice noćuraka (Nyctaginaceae).

Sitniji i vrlo osetljivi cvetovi mogu biti u svim bojama – ljubičastoj, žutoj, roze ili beloj i obično se na jednoj biljci nalaze cvetovi istih boja, ali jedna biljka može podariti i cvetove u nekoliko boja.

Odličan izbor za vrtlare početnike jer je prilično otporna i ne traži naročitu negu. Naraste između 60 i 80 cm visine, ponekad čak i do jedan metar, tako da formira lepe, dekorativne i uočljive cvetne grmove.

Poreklom je iz Južne Amerike gde su je Asteci uzgajali kao ukrasnu biljku, ali i u lekovite svrhe. Preparati od korena ove biljke i danas se koriste u biljnoj medicini širom sveta.

Noćnoj frajli najviše odgovara tlo bogato krečnjakom ili glinom, na sunčanoj ili delimično senovitoj strani vrta. Biljke se gaje na razmaku od tridesetak centimetara, i to iz semena koje se seje na mesto na kojem biljku želite uzgajati. Dakle, nema presađivanja!

Jednostavno, napravite malo udubljenje, stavite dve-tri semenke i prekrijete s malo zemlje. Zbog lake klijavosti, dovoljno je posejati je samo jednom, sledeće godine sama će niknuti iz semena koje će pasti na tlo.

Da bi biljka imala gušće grane i bogatiji cvat, možete joj skraćivati vrhove dok je još u ranoj fazi rasta.

Što se tiče nege, noćna frajla nije zahtevna. Dovoljno će biti da je redovno zalivate i prihranite jednom mesečno.

Cvetaju tokom celog leta i dela jeseni, a otvaraju se u kasno podne i ostaju otvoreni tokom cele noći da bi se ujutro osušili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)