U trendu

Ova odeća ne ide u veš mašinu: Može zauvek biti uništena, bolje je operite ručno

Iako je tako mnogo lakše, ne treba baš sve prati u veš mašini. Neke stvari bolje je prati ručno. Koja je to odeća koju treba prati ručno?

Pranje kompletne garderobe i donjeg veša u veš mašini može izgledati kao odličan način da uštedite vreme i trud. Međutim, neka odeća može zauvek biti uništena ako je samo jednom stavite u mašinu. Koje stvari je najbolje prati ručno ili ih odneti na hemijsko čišćenje?

Koja je to odeća koju treba prati ručno?

  • Grudnjaci

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što ubacite grudnjak u mašinu. Kao prvo, žice mogu da oštete bubanj, a kopče mogu pocepati odeću koja se pere zajedno s grudnjacima. Osim toga, ako se kopče zaglave u bubnju, grudnjak će se rastegnuti. I više neće biti pogodan za nošenje. Zato je bolje da grudnjake perete ručno.

  • Kravate

Većina kravata je napravljena od delikatnih materijala, pa zbog toga prilikom brzog pranja u mašini kravate rizikuju da izgube oblik ili zaprljaju drugu odeću. Kravate perite ručno ili ih ponesite na hemijsko čišćenje, piše Lepota i Zdravlje.

  • Predmeti sa dekorativnim elementima

Pre nego što ih ubacite u mašinu, zakopčajte pantalone, farmerke, košulje… Rajsferšlusi i dugmići mogu se zaglaviti u mašini i oštetiti odeću tokom pranja. Što se tiče odeće sa dekorativnim elementima, bilo da su to šljokice, perle ili kamenčići, nemojte ih prati u veš mašini, već ručno kako se ne bi zaglavili ili oštetili mašinu.

  • Čarape za bebe

Sve sitne komade odeće, kao što su čarape za bebe, treba prati ručno jer se mogu zaglaviti i u odvodu. I tako oštetiti mašinu. Ako nemate vremena da perete ručno sitne komade odeće, stavite ih u posebne mrežaste vrećice, zatvorite i tek tad ubacite u mašinu.

  • Svilena odeća

Većina svilenih predmeta zahteva hemijsko čišćenje (ili bar nežno ručno pranje), jer visoke temperature i centrifuga mogu uništiti delikatnu tkaninu. Svilena odeća može jednostavno da se pocepa ili izgubi oblik. Ako ćete je prati ručno, nabavite specijalni deterdžent za svilenu odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar