U trendu

Ova radnja je ključna za dugovečnost fikusa benžamina

Samo biljka koja se redovno orezuje biće dugovečna i izgledaće lepo.

Jedan od najpopularnijih fikusa u našoj domovini je bendžamin. Orezivanje je izuzetno važno za njegov zdrav rast i razvoj.

Svaki Bendžamin raste i menja oblik tokom vremena, a prva stvar koju treba da uradite je da odsečete sve mrtve, bolesne ili bezlisne grane. Ako je biljka bolesna, treba je seći dok se ne pojavi zdravo drvo. Ako je zdrava, najbolje je orezivanje pre kretanja vegetacije i aktivnog rasta. U ovom periodu će rane posekotina brže zarastati, jer su biljni sokovi intenzivniji. Idealan trenutak je kada pupoljci nabubre i počnu da se formiraju novi listovi.

Zatim oštrim i prethodno dezinfikovanim baštenskim makazama odsecite sve grane koje se preklapaju pored suvih. Da bi kasnije grane postale deblje, deblje secite pod uglom iznad pupoljaka, a tanje pravo. Na skraćenoj grani treba da ostanu najmanje dva pupoljka. Na mestu posekotine pojaviće se mlečni sok – obrišite ga papirnim ubrusom, a ako imate veliku biljku, posekotinu na debelim grančicama potom isecite voćnim voskom ili aktivnim ugljem.

I zapamtite – orezivanje će podmladiti i ulepšati stari fikus bendžamin, pa se nemojte plašiti da koristite makaze, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar