U trendu

Ova raskošna lepotica ne plaši se hladnoće i najbolje uspeva kad se posadi u jesen

Cveće je zaista čudo prirode, a jedan od onih cvetova koji će sve poglede privlačiti u vaš vrt je ružičasti grm rododendron (ili pjenišnik) koji se sadi u jesen.

Radi se o ogromnom rodu takozvanih vresovki kojemu pripada preko 1100 različitih biljnih vrsta, odnosno listopadnih, poluzelenih i zimzelenih grmova. Prirodno stanište im je u Aziji, a kod nas su se udomaćile dve prekrasne vrste – alpska ruža i čupavi sleč.

Alpska ruža poznata je i kao pjenišnik i prirodno raste samo u visokim, planinskim područjima. Iako nije ruža, izgledom opasno konkuriše kraljici cveća, a najlepša je od juna do avgusta.

Alpska ruža je lekovita, dok je čupavi sleč opasan za ljude, a svi su oni u rodu s brusnicama i borovicama. Svaka od mnogobrojnih vrsta poznata je po krupnim cvetovima predivne boje i mesnatim listovima koji čine grm veličine do 1,2 metara.

Ako vas je impresionirao ovaj poseban grm, pročitajte savete koji će vam pomoći da uspe u svom puno sjaju.

Rododendron ne voli sunce i to je zapravo najvažniji zahtev koji će ovaj grm imati. Tokom letnjih meseci treba ga češće zalivati kako se listovi ne bi osušili, a najbolje će uspeti na kiselom tlu, uz biljke susede koji zahtevaju isto tlo – kao što je, na primer, brusnica.

Rododendron se sadi u jesen ili proleće. Najbolje bi ga bilo posaditi između septembra i novembra, jer puno bolje podnosi niske, nego visoke temperature, piše Zadovoljna.hr.

Ako ga sadite u vrtu, odaberite senovito mjesto, idealno bi bilo u senci nekog velikog stabla.

Ako pak rododendronom želite da ukrasite balkon, možete ga posaditi u posudu. Svake dve, tri godine biće potrebno da ga presadite u veću posudu, a na dno bi trebalo staviti šljunak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar