Ova tečnost je neverovatna, rešava sve – od regulisanja probave do oživljavanja biljaka

Većina ljudi pravi istu, kardinalnu grešku – kad se pojedu svi kiseli krastavčići iz tegle, vodica koja preostane završi u đubretu.

Vredne domaćice uveliko ostavljaju zimnicu, a ukućani jedva čekaju da načnu teglu s omiljenim kiselim krastavčićima. Dok se tegla lagano prazni, bilo bi dobro da znate da tečnost koja ostane od krastavčića nikako ne treba da završi u đubretu jer ima mnoštvo korisnih primena – od zdravstvenih benefita do negovanja biljaka.

Evo pregleda nekih od tih koristi:

Ublažava upalu mišića

Krastavčići sadrže kalijum koji će da vam pomogne kod opuštanja mišića, što je izuzetno korisno kod njihove upale nakon većih napora.

Obnavlja elektrolite

Elektroliti su važni za ravnotežu tečnosti u telu, a sok od kiselih krastavaca može pomoći u njihovom brzom obnavljanju. To ga čini dobrim izborom za rehidrataciju nakon dehidratacije.

Leči mamurluk

Elektroliti iz kiselih krastavčića mogu pomoći kod mamurluka jer pomažu organizmu da se brže oporavi nakon prekomernog konzumiranja alkohola, baš kao i rasol.

Reguliše probavu

Fermentirani krastavčići sadrže probiotike koji mogu poboljšati varenje, podržati apsorpciju minerala i doprineti zdravlju creva.

Oživljava sobno cveće

Tečnost od krastavčića sadrži kalijum koji je koristan za rast i zdravlje sobnih biljaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.