U trendu

Ovaj čaj je spas za orhideje: Cvetaće kao lude, ali morate ga koristiti na poseban način

Orhideje su zbog svog oblika i raznovrsnosti boja omiljeno cveće svakog doma.

Leti se orhideje zalivaju jednom ili dva puta nedeljno, dok zimi čak jednom u dve ili tri nedelje.

“Najbolje je zalivati ih kišnicom, ali i voda iz slavine je takođe prikladna ako odstoji nekoliko dana. Zalivanje je najbolje sprovesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, ali ne i nakvašen”’, objasnila je magistar agronomije Ivona Žinić za Večernji list.

Ukoliko i vi uživate u lepoti orhideja, u nastavku pogledajte nekoliko korisnih saveta kako da ih očuvate:

Orhideja voli vlažan vazduh
Prska se svakog dana po jednom, dva ili tri puta što naravno zavisi od sobne temperature, odnosno u hladnoj prostoriji ređe, a u toplijoj češće. Prskanje (orošavanje) biljke je veoma potrebno i korisno, kako za vreme cvetanja tako i za vreme mirovanja.

Stvaranje vlažnog vazduha sprečava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, a za vreme rasta oštećuju se mladi izdanci i pupoljci od suvog vazduha.

Zemljište i prostorija za orhideju
Orhideje traže laku, prozračnu i propustljivu zemlju, a najbolje uspevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane za koru ili oblutak. Dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja. Kada cvetaju, biljkama treba više vode. Nikad ne dozvolite da pliva u vodi, jer će to uništiti biljku.

Orhideje se ne sade u običnu zemlju. Jedan od načina da uništite epifitnu orhideju jeste da je zasadite u običnu zemlju. Njihov koren raste sa vrha, a ne sa dna kako je to kod većine biljaka.

U kućnim uslovima je prilagođena za temperaturni opseg od 18-32 °C i vlažnost vazduha preko 60 %. Ako se ne pridržavamo ovog temperaturnog režima i vlage, doći će do opadanja cvetova. Isto tako, ako biljku izložimo direktnoj svetlosti dobiće ožegotine i uginuće, a pri vrlo slaboj svetlosti potamneće joj lišće i vrlo retko će cvetati. Razlika između dnevne i noćne temperature treba da bude oko 8-10 °C.

Ako se nalaze u hladnoj prostoriji, listovi mogu da požute i da otpadnu. Ukoliko se ovo desi, uklonite požutele listove i nastavite da je normalno negujete.

Savet plus
U slučaju da vam se desilo da na poklon dobijete raskošnu orhideju, a posle više nikada ne dobije nove cvetove, imamo rešenje.

Umesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, zalijte je zelenim čajem. Ne morate kuvati posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Ne preterujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – tokom dana joj dodajte maksimalno dve kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.