U trendu

Ovaj cvet svi unosimo u kuću, a ne znamo njegovo značenje, drugi put ćete razmisliti

Cvet narcis se ističe u baštama tokom proleća, ali često i kao buket u domovima u vidu ukrasa i dodatna dekoracija na trpezama. Osim lepote i izražajne žute boje, narcisima se pripisuju i razna simbolična značenja. Evo šta predstavlja i sa kakvom energijom je povezan ovaj divni cvet:

Narcisi su jedno od prvih cveća koje vidimo u proleće i odličan su pokazatelj da je zima gotova. Zbog toga predstavljaju ponovno rođenje i nove početke. Takvo značenje im se pripiruje jer često cvetaju tokom Uskrsa.

Cvetovi narcisa predstavljaju kreativnost, inspiraciju, svest i unutrašnju refleksija, praštanje i vitalnost. ko date gomilu narcisa voljenoj osobi, to znači da je „ona jedina za vas“ i kaže se da tako želite da joj pokažete da je volite i osiguravate vašu sreću.

Neki veruju da naziv narcis potiče od grčke reči „narkao“ što znači „utrnuti“ zbog toga što su lukovice narcisa otrovne za životinje. Postoji nekoliko različitih ideja o tome odakle dolazi naziv ‘narcis’. Jedna sugestija je da je izvedena od reči Affodile, što znači „ono što dolazi rano“.

Poznati mit o cvetu narcisa potiče iz grčke mitologije. Narcis je bio sin rečnog boga Kefisa i nimfe Liriope. Bio je neverovatno zgodan mladić koji je omalovažavao one koji su ga voleli. U klasičnoj verziji ove priče Ovidija (rimskog pesnika), Narcis je šetao šumom kada ga je ugledala planinska nimfa po imenu Eho. Privučena njegovom lepotom odlučila je da ga prati. Kada je Narcis viknuo „ko je tamo?“ Eho je odgovorila ponavljanjem njegovih reči jer je to sve što je mogla da uradi.

Na kraju je odlučila da se otkrije i zagrli ga. Odbio ju je i rekao joj da ga ostavi na miru. Slomljenog srca, provela je ostatak svog života lutajući šumom sve dok ništa nije ostalo osim zvuka njenog glasa (eho). Saznavši za ovo, Nemesis – Boginja osvete – odlučila je da kazni Narcisa tako što će ga odvući do potoka gde je video svoj odraz. Ne mogavši da skrene pogled sa takvog savršenstva, zaljubio se u njega. Nije mogao da podnese da napusti svoj odraz. Nakon što je zurio u njega nekoliko dana, iscrpio se, pao je u potok i udavio se. Kažu da se narcise nazivaju narcisima jer obično rastu na obalama potoka i reka gde se princa Narcisa život ugasio.

Neki veruju da način na koji narcisi savijaju vrat prema zemlji simbolizuje Narcisa koji se saginje da bi se divio svojoj slici u vodi, i zato se ponekad kaže da narcisi predstavljaju sujetu i neuzvraćenu ljubav. Psihološki termin narcizam takođe dolazi iz ove priče; da opiše ljude koji stalno traže pažnju i imaju previsoko mišljenje o sebi, prenosi Sensa.

Neke kulture veruju da narcisi donose bogatstvo. U Velsu se kaže da oni koji vide prvi narcis u sezoni imaće sreće sa obiljem. Slično, u Kini legenda kaže da ako narcis procveta u vašoj bašti za Kinesku Novu godinu, vaša kuća će imati sreću do kraja godine.

Većina kultura povezuje narcis kao simbol nade i radosti. Generalno rečeno, lepota narcisa svakako mami osmeh i lepu energiju, a ako ga unesete u svoj dom, može samo dodatno oplemeniti prostor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.