Ovaj lek je jedini pravi spas za baštu, čuva biljke od gljivičnih infekcija, pepelnice i truljenja

Ako muku mučite sa raznoraznim bolestim u baštovanstvu – jod je pravi način da probate da spasete što se spasiti da. Šta sve može da uradi samo jedna kapljica joda u baštovanstvu?

Ne bi vam palo na pamet na koje načine sve može da vam pomogne u bašti. Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspešno izlečili gljivične bolesti biljaka.

Plamenjača

Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:

9 litara vode pomešajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana. Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.

Pepelnica

Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate useve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana. Ako je od pepelnice „stradalo“ neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće i td. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite trulenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora. Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.