U trendu

Ovaj napitak se već dugo koristi u vrtlarstvu, a malo ko zna da najbolje hrani biljke, bujaju kao lude

Da li ćete je piti vrelu, hladnu, ledenu, mućenu, nemućenu, slatku ili gorku, ili ćete je koristiti kao fini piling za lice, u borbi protiv celulita, ili da spremite neku ukusnu poslasticu poput tiramisua, ovaj napitak možete koristiti u svom domaćinstvu na još mnogo načina.

Da, reč je o kafi, a bez nje mnogi ne mogu da zamisle početak dana.

Ipak, verujemo da niste znali, da može da vam posluži kao odlično sredstvo za đubrenje, ali i zalivanje sobnog bilja. Naravno, u razblaženoj varijanti.

Talog od kafe, dugo se koristi u vrtlarstvu. Naime, kako se navodi na portalu Gardening Know How, talog kafe sadrži oko 2 procenta azota po zapremini. Azot je važna komponenta za gajenje biljaka jer podiže temperaturu zemlje i pomaže u ubijanju semena korova i patogena.

Skuvana kafa takođe sadrži poprilične količine magnezijuma i kalijuma, koji su takođe gradivna osnova za rast biljaka. Zato bi zalivanje biljaka kafom, zaista moglo biti od velike koristi.

Naravno, za ovako nešto koristi se nezaslađena, hladna i razblažena kafa, nikako ona koju inače svakodnevno pijete (sa šećerom ili zaslađivačem).

Stručnjaci upozoravaju da upotreba razređene kafe za biljke, može povećati kiselost tla, te je bitno da u ohlađenu kafu, dodate istu količinu vode.

Ovakvu mešavinu posebno vole biljke poput: afričkih ljubičica, hortenzije, ruže, paprat, zumbuli, aloja, gladiole, ciklame, ali i mnoge druge.

Takođe, biljke ne treba prečesto zalivati kafom, jer se mogu osušiti i uvenuti. Ukoliko lišće počne da žuti, to može biti znak da ste preterali, te je preporučljivo da biljku presadite i zalivate je običnom vodom sa česme.

Zato se ovakav tip zalivanja preporučuje jednom u 10 ili 15 dana. Na taj način će dobiti dodatne hranljive sastojke, kao i vodu.

Dobro je pravilo da hranite i zalivate biljke jednom nedeljno slabim rastvorom kafe. Oni će ceniti dodatne hranljive sastojke, kao i vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар