U trendu

Ovaj predivni cvet dolazi u više od 40 boja i pravi je ukras letnje bašte (foto)

Dalija, nacionalni cvet Meksika, zaista je jedan od najlepših na svetu. Loptasta konstrukcija mirisnih latica predivan je prizor koji domu i vrtu tokom letnjih meseci daje neki poseban šarm.

Dalije dolaze u svim duginim bojama i pripadaju zeljastim trajnicama iz porodice glavočika. Rod sadrži preko 40 različitih vrsta koje možemo pronaći u stručnoj literaturi, i nekoliko hiljada hibrida, koji plene pažnju predivnim uzorcima.

Poznavanje dalija možemo zahvaliti švedskom botaničaru Andersu Dahlu koji je ovaj predivan cvet otkrio još u 19. veku. Niske i visoke, jednobojne, dvobojne ili šarene, jednostruke i dvostruke – brojne su klasifikacije ove predivne biljke koja je glavna zvezda u vrtu, ali i u vazi.

Kroz istoriju se dalija koristila za lečenje epilepsije, a zbog šuplje stabljike nazivali su je vodenom trskom, vodenom lulom i cvetom šuplje stabljike. Uzgajala se posebno za madridske kraljevske vrtove, a u jednom istorijskom trenutku dalije su bile toliko skupe da su ih ljudi menjali za dijamante, piše Zadovoljna.hr.

U buketu najbolje idu s ružama i karanfilima, a ako želite da ih posadite sledeće sezone, zabeležite savete koje vam donosimo u nastavku.

Ako dalije želite da uzgojite u posudi, ona ne mora da bude posebno duboka jer je njihov koren podosta plitak. Daliju ne voli hladnu zemlju pa svakako pričekajte da prođe prvi mraz, bez obzira sadite li je u posudi ili u vrtu.

Ako naiđe sušno leto, dalija je jedan od onih cvetova koji će to jako dobro podneti. Ako se tlo potpuno osuši, potrebno je obilno zaliti daliju. Međutim, kao i kod većine cveća, treba biti oprezan kako ne bismo preterali i gomolj doveli do truljenja.

Daliju presadite kad biljka naraste na 15 centimetara visine, a to se obično čini u maju.

Ako ste dalije posadili u vrtu, trebate paziti na biljne vaši, puževe i voluharice, koje krizu gomolje.

Cvetove berite rano ujutro ili kasno popodne, a stabljiku što pre stavite u vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar