U trendu

Ovaj trik za presađivanje kaktusa morate znati! Procvetaće kao nikad do sada i ulepšati vaš dom

Presađivanje vašeg kaktusa u novi dom može zvučati kao pomalo avanturistički poduhvat, ali ne brinite, uz malo pažnje i pravilne pripreme, sve će proći glatko.

Kaktusi, ti neobični stanovnici vašeg doma, zahtevaju svoj mali svet sa puno sunčeve svetlosti i dovoljno prostora za rast. Dakle, kada odlučite da je vreme za presađivanje, važno je da im pružite sve što im je potrebno kako bi se nastavili  razvijati i cvetati.

Prvo pravilo je odabrati pravo vreme za presađivanje. Proleće je idealno vreme jer je tada kaktusima najlakše prilagoditi se na novu sredinu. Ali, nemojte se previše brinuti ako vam se ne uklapa u raspored, presađivanje možete obaviti tokom cele godine.

Sledeći korak je priprema. Pripremite sve što vam je potrebno: novu saksiju, svežu zemlju, rukavice i, naravno, malo hrabrosti. Kada je sve spremno, prvo ćete morati pažljivo izvaditi kaktus iz njegove stare saksije. Ovo može biti malo izazovno zbog bodlji, pa budite oprezni i koristite rukavice kako biste zaštitili ruke.

Kada kaktus bude izvađen, pregledajte korenje i očistite ga od stare zemlje. Ostavite ga da se osuši nekoliko sati kako bi se sprečila eventualno truljenje. U međuvremenu, pripremite novu saksiju sa svežom zemljom. Bitno je da koristite dobro drenirano zemljište kako bi se izbegla zadržavanja viška vode, što može biti štetno za korenje kaktusa.

Kada je sve spremno, pažljivo postavite kaktus u novu saksiju i dodajte zemlju oko korena, lagano je sabijajući kako bi kaktus bio čvrsto ukorenjen. Nakon što ste to obavili, ostavite svoj kaktus da se prilagodi na svom novom mestu, držeći ga podalje od jakog sunca nekoliko nedelja.

I to je to! Vaš kaktus će sada imati sve što mu treba da nastavi rasti i cvetati u svom novom domu. Sada možete uživati u gledanju kako vaša mala pustinjska oaza napreduje i donosi vam radost i lepotu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.