U trendu

Ovaj začin je prava zamka za mrave, a tek u bašti čini čuda

Cimet svi koristimo kao dodatak jelima, stavljamo ga preko sutlijaša i kolača kako bismo obogatili ukus.

Međutim, on nije samo začin – ako niste znali, možete da ga iskoristite i u bašti. Ovaj začin možete da koristite za ukorenjivanje reznica, za sprečavanje gljivica da ubiju male sadnice, pa čak i za držanje štetočina što dalje od vaše bašte i cveća. Jednom kada naučite kako da ga koristite, dvaput ćete razmisliti da li ćete kupovati otrovne hemikalije za potrebe baštovanstva.

Prednosti cimeta na biljke su široko rasprostranjene i možda ćete na kraju posezati za začinom skoro svakodnevno.

Ako imate problema sa mravima u vašem domu ili stakleniku, cimet je dobro sredstvo za odvraćanje. Mravi ne vole da šetaju tamo gde osete cimet u prahu, pa će se problemi s mravima tokom leta smanjiti.

Cimet kao sredstvo za korenje je jednako koristan kao vrbova voda ili hormonski prah za korenje.

Jedno nanošenje na stabljiku kada posadite reznicu stimulisaće rast korena u skoro svakoj biljnoj sorti. Dajte svojim reznicama brz početak uz pomoć cimeta u prahu. Sipajte kašiku na papirni peškir i uvaljajte vlažne krajeve stabljika u cimet. Posadite stabljike u sveže zemljište za saksiju. Cimet će podstaći stabljiku da proizvede više korena, dok pomaže u sprečavanju gljivica koje izazivaju bolest.

Otklanjanje bolesti je problem zasnovan na gljivicama koji pogađa male sadnice tek kada počnu da rastu. Cimet će pomoći u sprečavanju ovog problema ubijanjem gljivica. Takođe radi sa drugim gljivičnim problemima koji se javljaju na starijim biljkama, kao što je sluzava buđ i gljivice u sadilicama.

Iskoristite kontrolu fungicida od cimeta tako što ćete napraviti sprej od cimeta za biljke. Umešajte malo cimeta u toplu vodu i ostavite da odstoji preko noći. Procedite tečnost kroz filter za kafu i stavite rezultate u bocu sa raspršivačem. Poprskajte stabljike i listove pogođenih biljaka i raspršite zemljište za saksije u biljkama koje imaju problem sa gljivicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar