Ovako se pravilno čuva paradajz: Iskusne domaćice znaju trik uz koji ostaje svež i do 2 nedelje

Kao i svako voće ili povrće paradajz je najbolje koristiti svež. U mnogim mediteranskim kuhinjama, pogotovo Španije, Portugalije, Italije, Francuske paradajz predstavlja gotovo nezamenjiv sastojak za mnoga jela čija se priprema ne može zamisliti bez dodatka paradajza. Paradajz je bogat vitaminima, pogotovo antioksidantima, vitaminima A, E i C. Crvenu boju paradajzu daje likopen. Međutim, da bismo ga održali što duže u svežem stanju, važno je znati kako se paradajz pravilno čuva

Ako paradajz još nije zreo, najbolje je da ga čuvate na nekoliko dana dok ne sazri, a onda ga pripremati. Zreli paradajz može da ostane svež u frižideru oko dve nedelje.

Paradajz možemo da čuvamo u frižideru, ali važno je da uzmemo u obzir zrelost paradajza. Hlađenje prekida proces zrenja. Ako stavite nezreli paradajz u frižider, ostaće takav. U slučaju da ste kupili prezreli paradajz, obavezno ga stavite u frižider da se uspori kvarenje.

Zamrzavanje paradajza

Ako imate više zrelih paradajza, a nećete sve da ih iskoristite, ostavite ih da se osuše, uklonite im peteljke i zamrznite ih u posudi ili vrećici za zamrzivač. Kada budete želeli da ih pojedete samo stavite smrznuti paradajz u posudu sa mlakom vodom. Nakon nekoliko minuta u vodi, lako ćete moći da skinete koru. U tom slučaju najbolji je za kuvana jela kao sos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.