U trendu

Ovako uništavate odeću: Najčešće greške koje pravite kada perete veš

Rezultati ankete koju je 2020. sproveo RushOrderTees kažu da svaki četvrti muškarac ne pere donji veš nakon dana nošenja, a samo 39 posto žena odmah nakon jednog nošenja opere odeću za vežbanje.

Evo što kažu stručnjaci, s čim mnogi greše pri pranju veša:

1. Neredovno pranje odeće za vježbanje, donjeg rublja i čarapa

Odeća koja sakuplja znoj trebalo bi da se pere nakon svakog nošenja, kaže istraživač iz RushOrderTees, Dži Merkurio.

– Znoj stvara plodno tlo za bakterije, pa nije dobro čak ni ubaciti znojnu odeću u korpu za veš s drugim odevnim predmetima – rekao je, a savetuje da se odeća za vježbanje pere u najtoplijoj vodi koju tkanina dopušta.

2. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korišćenje omekšivača u mašini stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lepi na odeću. Znak da preterujete s omekšivačem su bele mrlje na vešu, ali i neprijatan miris odmah nakon pranja, a rešenje je smanjena količina omekšivača ili korišćenje alkoholnog sirćeta umesto omekšivača. Sirće će beli veš omekšati i dati mu željenu belinu, ali i uništiti bakterije u mašini.

3. Peškire perete s drugom odećom

Peškir vam ne miriše dobro ni nakon pranja s omekšivačem? To može biti posledica zadržavanja bakterija, ostataka ćelija kože i tragova sapuna. Savetuje se da se peškiri peru odvojeno od drugog veša i to u manjoj količini i pri vrlo visokoj temperaturi. Čak i ako vam se čini da u mašini može da stane još koji komad, bolje ga ostavite za drugi put…

4. Ne zatvarate rajsferšluse i dugmiće na odeći

Rajsferšluse na farmerkama i jaknama zatvorite pre pranja kako se u njih ne bi zapleli konci i vlakna, ali i kako se druga odeća ne bi oštetila. Takođe, grudnjaci s kopčama mogu povući tkanine ili oštetiti bubanj ako lete okolo. Kako biste smanjili rizik od oštećenja stavite ih u vrećice za pranje ili iskoristite staru jastučnicu.

5. Farmerke ne perete okrenute naopačke

Jedan od osnovnih razloga zašto vam farmerke blede je taj što ih ne okrećete na drugu stranu pri pranju i perete ih u toploj vodi. Kako bi zadržale boju i oblik, trebalo bi ih prati izvrnute i u što hladnijoj vodi.

6. Pretrpavate mašinu

Punjenje mašine do zadnjeg milimetra čini se kao dobar način uštede vremena, ali i vaše energije. Međutim, ako pretrpavate mašinu, voda i prašak za pranje neće dobro dopreti do sve odeće, što može dovesti do toga da vaša odeća i nakon pranja bude prljava, prenosi The Spruce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar