Ovde svi greše: Treba li krompire čuvati u frižideru?

Dok traje debata o tome da li određene namirnice treba držati u frižideru ili u kuhinjskim ormarićima, postoji jedna posebna namirnica za koju su mnogi od nas mislili da se nikada ne sme držati u frižideru, krompir.

Prema novom savetu Agencije za standarde hrane (FSA), krompir se sada može čuvati u frižideru ili na hladnom i suvom mestu. Prethodno su stručnjaci upozorili potrošače da ne drže krompir u frižideru, jer su izveštaji naglašavali potencijalne zdravstvene rizike čuvanja krompira na niskim temperaturama.

Agencija je saopštila da držanje krompira u frižideru može dovesti do stvaranja akrilamida, koji je povezan sa razvojem raka.

Držanje krompira u frižideru moglo bi dovesti do stvaranja dodatnih šećera u krompiru, koji bi se zatim pretvorio u akrilamid, rekli su tada, prema Good Housekeeping.

Agencija opisuje akrilamid kao „hemikaliju koja nastaje kada se hrana poput krompira kuva na visokim temperaturama (iznad 120°C)“.

Međutim, od tada su se predomislili i ohrabrili potrošače da čuvaju svoj krompir u frižideru.

Da li krompir duže traje u frižideru ili na policama?

Navodi se da su obe opcije podjednako dobre, zavisi od vaših preferencija i prostora u frižideru.

Međutim, ako želite da zadržite svoje krompire duže, preporučuje se da je frižider odličan način da izbegnete rasipanje hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.