U trendu

Ove 2 stvari nikako ne radite: Evo šta treba uraditi sa čuvarkućom od prošle godine

Za čuvarkuću se veruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, i to je jaje koje se čuva do sledeće godine.

Na dan kad se farbaju jaja za predstojeći Vaskrs, posebna pažnja posvećuje se prvom jajetu, koje je uvek crvene boje i zove se čuvarkuća. Čuvamo ga cele godine, a jasno je šta simboliše crveno uskršnje jaje.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Za čuvarkuću se veruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, i to je jaje koje se čuva do sledeće godine. Međutim, mnogi ne znaju šta da rade sa čuvarkućom od prethodne godine, pripremajući novu uskršnju trpezu.

Bacanje u smeće svakako nije opcija, kao ni višegodišnje čuvanje, ističe Danas i podseća na neke od običaja u Srbiji.

U nekim krajevima Srbije stara čuvarkuća se zakopava u zemlju, u dvorištu, bašti ili vinogradu kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda. U drugim krajevima deci se trljaju obrazi tim jajetom, kako bi bila zdrava i rumena.

Ponegde se čuvarkuća stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, opet kako bi bili zdravi i rumeni.

U pojedinim krajevima se ljuska jajeta usitni i daje kokoškama da pojedu, dok se u nekim drugim čuvarkuća baca preko krova kuće.

Postoji i običaj da se čuvarkuća pušta niz reku; veruje se da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća „preuzela“ umesto ukućana. Kako u mnogim gradovima nema reka u blizini, mnoge porodice su jaja palile u dvorištima.

Ukoliko ovo nije nijedna od opcija koja vam je dostupna, najbolje je da jaje ostavite na grani obližnjeg drveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.