U trendu

Ove 3 sobne biljke su idealne za početnike, možete da ih zalivate „do sutra“ ili jednom u „100 godina“

Ukoliko nemate iskustva, savetujemo vam da zaobiđete biljke koje mogu lako da uvenu ako bivaju zapostavljene. Radije izaberite neke od biljaka kojima ne treba mnogo pažnje.

Evo koje biljke možete odabrati:

Zamija

Za zamiju govore da je „veštačka“ biljka, a možda ćete to i sami pomisliti kad vidite da uspeva čak i bez trunke vaše pažnje. Međutim, zamija nudi puno više od plastične biljke, jer poboljšava kvalitet vazduha, a navodno i kognitivne funkcije pa može da bude odlična stona biljka. Voli sušna mesta i nedirektnu sunčevu svetlost, ali može preživeti i u lošije osvetljenim prostorijama.

Ubiti zamiju zapravo nije teško, a sve što treba da uradite je da je natopite dobro vodom i ne dopustite da ona oteče. Ali, verujemo da vam to nije cilj, pa se pobrinite da saksija u kojoj se vaša biljka nalazi ima rupe za drenažu.

Zlatni puzavac

Ako ste skloni zaboravljanju, pa postoji opasnost i da zaboravite na svoje sobne biljke, ova vijugava loza sa srcolikim listovima može biti odličan izbor za vas. Zlatni puzavac brzo raste i odlično uspeva u visećim saksijama. Uklanjanju zagađeni vazduh, poput ugljen-monoksida, i time čine vazduh u vašoj sobi zdravijim, piše „tportal.hr“.

Zlatni puzavac voli nedirektnu sunčevu svetlost, ali dobro se snalazi i s fluorescentnom rasvetom. Treba ga zalivati jednom nedeljno, obilnije, a dobro komuniciraju ukoliko su žedni, o čemu će vas obavestiti svojim jako obešenim listovima.

Svekrvin jezik (zmijin jezik)

Ova biljka koja kiseonik proizvodi i tokom dana i tokom noći korisna je u spavaćoj sobi jer vam može poboljšati kvalitet sna, a pravi izbor za početnike je zbog toga što je stvarno teško ubiti. Svekrvin ili zmijski jezik gotovo da može preživeti i u tami. Ova biljka zapravo je sukulent, iako svojim visokim rastom u odnosu na vizuelno prilično ravne sukulente ne ostavlja taj utisak. Sukulenti rastu prema suncu i zato ih je potrebno redovno rotirati kako bi imale ujednačen rast, ali svekrvinom jeziku to nije potrebno.

Biljka je otporna na sušu, a u zimskim mesecima mogu podneti i dva meseca između zalivanja. Sve što treba da imate na umu je da više vole podlivanje, nego prelivanje i da ih ne treba zalivati svakodnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar