Ove 3 stvari sigurno imate u dvorištu ili na terasi, a ne znate da privlače stršljenove: Odmah ih uklonite

Bez obzira na to da li ste primetili da stršljenovi prave gnezdo oko vašeg doma ili ne, generalno ih ne želite u blizini vaše porodice.

Prema pisanju sajta koja se bavi kontrolom štetočina „Pest Service“, postoji nekoliko načina da identifikujete da li imate posla sa stršljenom, kao i kako možete da ih sprečite da se nastane na vašem imanju i šta da uradite ukoliko primetite da su formirali gnezdo tamo gde mu zaista nije mesto.

Šta privlači stršljenove

Stršljenove, poput njihovih rođaka osa i pčela, privlači nekoliko osnovnih potreba: hrana, voda i sklonište. Ono što može da iznenadi mnoge vlasnike kuća, međutim, jeste koliko je prosečna kuća ili dvorište zaista savršeno mesto da se stršljenovi „smeste“.

Voda

Kao i mnogi drugi živi organizmi, stršljenovi u toku potrage za novim domom daju prednost pronalaženju vode. Mnoge vrste su sposobne da osete promene u vlažnosti u vazduhu, što može da privuče koloniju stršljenova da potraži područje gde je visoka vlažnost sa dovoljno dostupne vode. Ako vaš dom i spoljašnji prostor nema relativno slobodnu stajaću vodu (kao što su bazeni, ukrasna jezerca, fontane…) svoju imovinu možete da učinite mnogo manje privlačnom za ove štetočine.

Hrana

Kada je u pitanju traženje hrane, stršljenovi se ponašaju slično kao i njihova rođaka, bezopasna pčela – samo što umesto da love cveće, oni love same pčele, kao i sve druge mesne poslastice koje mogu da pronađu. To je zato što su oni mesožderi i ne plaše se da se hrane strvinom ili da love druge insekte.

I, baš kao i njihovi drugi rođaci, ose, stršljenovi takođe žude i za slatkim tečnostima, poput nektara, sokova i drugih letnjih poslastica. Samo ukoliko držite ove poslastice bezbedno spakovane i van dometa stršljenovima, možete da budete sigurni da ih nećete privući da se nasele u vašoj blizini.

Sklonište

Kada kolonija stršljenova pronađe hranu i vodu, verovatno će početi da postavlja svoje gnezdo negde u blizini. Najčešće će potražiti drvo za to. Gomilu naslaganog drveća, mrtvo drveće, građu, šupe, drvene kuće ili bilo koji drugi izvor vlakana koji mogu da iskoriste za izgradnju gnezda veličine košarkaške lopte. Održavajte ove oblasti čistim i sigurnim i vaša imovina im neće biti preveliko iskušenje da se tu sviju.

Kako se identifikuju

Glavna identifikaciona karakteristika stršljenova je njihova velika veličina, koja obično daleko premašuje veličinu prosečne pčele ili ose. Evropski stršljen, koji je i najrasprostranjeniji, može da dostigne veličinu od dva i više centimetara i ima jasne smeđe i žute trbušne pruge i bledo obojeno lice.

Kada tražite njihovo gnezda, najbolje mesto za početak je obično oko bilo kog mekog ili ostarelog drveta – deblo, stare štale, šupe, drvene kuće i tavani. Gnezda su obično velike konstrukcije veličine košarkaške lopte prekrivene tankim, smeđim pokrivačem nalik papiru. Proverite tamna i teško dostupna mesta u vašim najzabačenijim uglovima – možda ćete čuti kako stršljenovi zuje okolo.

Uklanjanje gnezda

Važno je da zapamtite da, iako su stršljenovi dosadne štetočine koji mogu da vam zadaju prilično bolan ubod, oni su takođe i veoma važni za svoju okolinu. Oni uglavnom plene druge insekte, što može da pomogne da se kontrolišu druge, razornije, štetočine koje mogu da naprave više štete nego sami stršljenovi. Međutim, ako se gnezdo nalazi preblizu vašem domu ili otvorenom prostoru, uklanjanje i njegovo premeštanje je skoro uvek opravdano.

U tom slučaju, preporuka je da pozovete iskusnog profesionalca za upravljanje štetočinama koji će se pozabaviti tim problemom. To je zato što roj stršljenova može da napravi ozbiljnu štetu bez prave zaštitne opreme, a samo profesionalac, korišćenjem pravih strategija, može bezbedno i bezopasno da ih premestiti a da ne nanese veliku štetu koloniji.

Kako ih se rešiti

Stršljenovi imaju tendenciju da se vrate na isto mesto gde se gnezde iz godine u godinu, ali nije nemoguće da ih odbijete da više ne dolaze. Pre svega, ukoliko uklonite sve gore pobrojane stvari koje im je toliko privlačno, staro mesto im neće više biti privlačno za dom.

Zatvorite sve ulaze u skrivena mesta

Prvi stršljeni koji dođu do vašeg imanja se zovu „izviđači“ i oni traže dobro mesto za svoju koloniju. To znači da su u potrazi za skrivenim, zaštićenim prostorima u blizini izvora hrane i vode sa puno prostora za rast. Uklanjanjem starih stabala, održavanjem kutaka i zatvaranjem svih pukotina ili malih ulaza u štale, garaže, tavane – vlasnici kuća mogu da liše stršljenove bilo kakvog iskušenja da se skrase na tom mestu.

Razmislite o korišćenju mamaca za gnezdo stršljena

Kolonije stršljenova su izuzetno teritorijalne i generalno će zadržati svoju udaljenost od konkurentnih kolonija. Zato možete da napravite sami „gnezdo stršljena“ (jednostavnu repliku od papira), koje će da deluje kao trik i uplašiće „izviđače“. Razmislite o tome da ga stavite bilo gde gde vidite da se stršljenovi okupljaju ili bilo gde gde želite da ih sprečite da se nastane.

Uklonite sve otvorene izvore hrane

Zahvaljujući tome što su stršljenovi svaštojedi, ovaj zadatak može da bude prilično izazovan. Od otvorenih kanti za smeće, do prolivenih slatkih tečnosti poput soka ili piva, sve to može da ih privuče. Uklanjanjem izvora hrane i preduzimanjem drugih koraka za otklanjanje iskušenja za stršljene može da vam pomogne u zaštiti vašeg doma.

Mirisi koji ih teraju

Određene biljke ne prijaju ovim insektima, te je dobro na mesta koja najviše posećuju, na primer, pored terase, zasaditi bosiljak, lavandu ili tamjan.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.